Selectați pagina

La două luni de la începerea campaniei de vaccinare în R. Moldova, rata de imunizare anti-COVID-19 este de doar 4%

La două luni de la începerea campaniei de vaccinare în R. Moldova, rata de imunizare anti-COVID-19 este de doar 4%

De la lansarea campaniei de vaccinare contra noului coronavirus, rata de imunizare în Republica Moldova a ajuns la 4%. Cele mai multe persoane vaccinate sunt din rândul lucrătorilor medicali, care au fost incluşi în prima etapă de imunizare, transmite IPN.

efecte adverse vaccinare

La două luni de la începerea campaniei de vaccinare în R. Moldova, rata de imunizare anti-COVID-19 este de doar 4%

Potrivit autorităţilor din sănătate, de la iniţierea vaccinării pe 2 martie, se atestă o descreştere a morbidităţii în rândul lucrătorilor medicali de peste 82%. Datele au fost prezentate miercuri, 5 mai, în cadrul unei conferinţe de presă.

Epidemiologul Angela Paraschiv a declarat că, până în prezent, 132.687 de persoane au fost vaccinate cu o singură doză de vaccin, iar 18.458 de persoane au fost vaccinate cu două doze, numărul total de doze administrate depăşind cifra de 150 de mii.

După administrarea vaccinurilor, au fost înregistrate 1.265 de reacţii adverse, ceea ce reprezintă 0,83%. Dintre acestea, 96% au fost forme uşoare, cu manifestări ca durere locală, febră, dureri musculare etc. Forme severe nu au fost înregistrate.

Angela Paraschiv a menţionat că, printre cele peste 150 de mii de persoane vaccinate, 332 de persoane (0,22%) au fost confirmate cu COVID-19, în medie după 15 zile de la imunizare. Epidemiologul susţine că, după administrarea primei doze, persoana nu este protejată încă. Respectiv, este necesară administrarea ambelor doze pentru a avea o protecţie imună completă.

La nivel mondial, cea mai înaltă rată de imunizare – peste 60% – o înregistrează Israel şi Marea Britanie. În statul vecin, România, această rată depăşeşte 17%. Situaţia este diferită în Ucraina, dar şi în Macedonia, Bosnia şi Herţegovina, Georgia şi Kârgâstan – state care înregistrează o rată de imunizare mai joasă ca în Republica Moldova.

Autorităţile din sănătate precizează că nu cunosc, deocamdată, numărul persoanelor care s-au vaccinat în afara ţării.

Până pe 4 mai, Ministerul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale a raportat 251.504 cazuri de infectare cu noul coronavirus. Bilanţul deceselor asociate COVID-19 a ajuns la 5.869.

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Статьи на русском языке

Статьи на русском языке

Comentarii