Potrivit Inspectoratului Național de Siguranță Publică, în primele patru luni ale acestui an au fost înregistrate 258 de astfel de infracțiuni, ceea ce este aproape de două ori mai mult decît în aceeași perioadă a anului 2020.

criminalitate juvenila

Rata criminalității juvenile a înregistrat o creştere accentuată în Republica Moldova

Cel mai adesea au fost comise furturi – 120. Pe al doilea loc se află jafurile și huliganismul – 31 de cazuri. Precum și două crime, scrie publika.md.

„Există și cazuri de încălcare repetată a legii. Acest lucru se referă la doi adolescenți care au comis 26 de infracțiuni de la începutul anului. Instanța a emis deja un verdict pe numele unuia dintre ei și acesta a fost arestat”, a declarat Alena Dragomirețcaia, șefa Departamentului INSP.

Majoritatea infractorilor au vîrste cuprinse între 14 și 17 ani, dar au fost și copii de zece ani și chiar mai mici:

„Nu există un comportament clasic. Adulții ar trebui să observe cînd ceva nu este în ordine. Copilul devine mai absent, poate să nu apară acasă mai mult timp, din casă pot dispărea bani sau obiecte”, spune psihologul Svetlana Gore.

Experții spun că este greu de luptat împotriva criminalității juvenile:

„Este necesar de deschis centre specializate, cum sînt școlile închise sau semi-închise, unde, pe lîngă studiere, se va acorda o atenție sporită comportamentului”.

În total, în fața justiției au fost aduși 323 de adolescenți. Cei mai mulți dintre ei – pentru prima dată. În 57 de cazuri, infracțiunile au fost comise în grupuri.