Selectați pagina

Raportat la PIB, cheltuielile pentru ocrotirea sănătăţii în Republica Moldova sunt de 2,2 ori mai mici decât media din UE

Raportat la PIB, cheltuielile pentru ocrotirea sănătăţii în Republica Moldova sunt de 2,2 ori mai mici decât media din UE

Republica Moldova alocă cei mai puţini bani pentru sănătate din Europa. E nevoie de măsuri urgente pentru redresarea situaţiei

Raportat la PIB, cheltuielile pentru ocrotirea sănătăţii în Republica Moldova sunt de 2,2 ori mai mici decât media din UE. În valori absolute cheltuielile per capita din Republica Moldova sunt de 9,5 ori mai mici decât media din UE, scrie tvrmoldova.md

Pentru anul 2019 Moldova planifică să aloce pentru ocrotirea sănătăţii 8,8 miliarde lei, dintre care 7,5 miliarde sunt banii acumulaţi şi cheltuiţi prin intermediul Fondului de Ocrotire a Sănătăţii, iar 1,3 miliarde alocări suplimentare din bugetul de stat pentru diverse programe şi investiţii, scrie economistul IDIS Viitorul, Veaceslav Ioniţă înpublicaţia TREND HUNTER.

Raportat la PIB, cheltuielile pentru sănătate în anul 2019 vor constitui 4,2% din PIB, faţă de 4,3% în 2018, cea ce reprezintă minimul din ultimii 14 ani

Media în UE este de 9,6% din PIB, iar cel mai puţin alocă România 5,2% din PIB. Din ţările din afara UE, doar Turcia în 2017 a alocat mai puţin decât Republica Moldova.

În valori absolute lucrurile stau şi mai prost. Moldova alocă anual 515 USD per/capita, cea ce este de 9,5 ori mai puţin decât media din UE.

Pentru a reduce din acest decalaj enorm sunt necesare câteva măsuri urgente:

  1. Introducerea taxei pe viciu. Cheltuielile Fondului de Asigurării Obligatorii de Asistenţă Medicală (AOAM) pentru fumători şi cei dependenţi de alcool sunt mai mari decât pentru restul cetăţenilor. Nu este echitabil ca oamenii, care duc un mod sănătos de viaţă să achite pentru cei care delibarat decid să-şi distrugă sănătatea. Pentru a rezolva această problemă este necesar de introdus o taxă pe viciu la vânzarea de produse din tutun şi băuturile alcoolice. Taxa trebuie să fie în cotă fixă pe unitate de produs şi să fie aprobată anual de Parlament. Pentru simplificarea administrării ei, taxa va fi unificată cu acciza la produsele sus numite, însă integral se va vira în Fondul  AOAM. Prin taxa de viciu pot fi acumulate suplimentar în Fondul AOAM 0,5-1 miliarde lei anual, cea ce va majora cheltuielile pentru sănătate cu până la 0,5% din PIB.
  2. Dezvoltarea Asigurărilor Medicale Facultative. O sursă semnificativă de veniturile ale Sistemului de Ocrotire a Sănătăţii în ţările UE sunt asigurările benevole a cetăţenilor, suplimentar asigurărilor obligatorii. Companiile care luptă pentru angajaţi oferă pachete sociale, care includ şi pachete suplimentare de asigurări medicale. Pentru încurajarea unor astfel de asigurări este necesar de oferit asigurărilor facultative acelaşi regim fiscal ca şi la asigurările obligatori. Pentru aceasta primele de asigurări medicale facultative nu trebuie să fie incluse în veniturile cetăţenilor şi să nu fie supuse impozitului pe venit. Scopul urmărit este ca cel puţin 10% din salariaţi să aplice la asigurări medicale facultative. Această măsură ar pute da sistemului de ocrotire a sănătăţii suplimentar 500 milioane lei anual, sau 0,2-0,3% din PIB.

Aceste două măsuri urgente ar permite aducerea Republicii Moldova la minimul din UE. Suplimentar este necesar de implementat cel puţin alte două măsuri.

  1. Majorarea alocaţiilor din Bugetul de Stat pentru programe naţionale şi proiecte investiţionale în domeniul sănătăţii. În prezent suplimentar la Fondul AOAM, guvernul alocă circa 1,3 miliarde lei pentru diverse programe naţionale şi proiecte investiţionale în domeniul sănătăţii, cea ce reprezintă 0,6% din PIB. Este necesar ca în 5 ani de zile de adus acest indicator la cel puţin 1,2% din PIB, cea ce presupune o majorare anuală cu 0,1% din PIB sau 200 milioane lei în preţurile anului 2019.
  2. Creşterea numărului de persoane asigurate. Datorită faptului că mai mult de jumătate din populaţia ocupată nu are un loc de muncă oficial, Fondul AOAM este lipsit de cel puţin 600 mii persoane asigurate. Sarcina guvernului este ca prin politici active să includă cât mai multe persoane neasigurate în sistemul de asigurare medicală. În acest sens Guvernul a creat cadrul legal necesar: legea zilierilor, persoanele fizice autorizate. Aceste măsuri active trebuie să urmărească inculderea în sistemul de asigurări sociale în următorii 3-5 ani a cel puţin 100 mii persoane, cea ce ar oferi suplimentar până la 300 milioane lei anual.

Toate aceste măsuri vor permite majorarea alocaţiilor pentru sănătate la cel puţin 5% din PIB, faţă de 4,2% nivelul actual.

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *