JucariiCel mai recent raport al Comisiei Europene relevă faptul că jucăriile sunt cele mai periculoase vândute în UE. Acestea aveau în compoziţie materiale toxice, fie puteau produce răni copiilor. Și bijuteriile au avut un grad de periculozitate ridicat.

Prin sistemul de alertă rapidă al Uniunii Europene au fost făcute în total peste două mii de sesizări anul trecut, iar cele mai multe au fost legate de produse fabricate în China, informează Digi 24.

Sistemul de alertă rapidă permite oricărui stat european să avertizeze restul ţărilor în privinţa produselor periculoase comercializate în spaţiul comunitar. Din cele peste 2 mii de alerte emise anul trecut, un sfert au fost pentru jucării. Peste 300 au fost pentru îmbrăcăminte, iar 200 pentru maşini sau alte vehicule cu motor.

După jucării, cele mai multe probleme, din acest punct de vedere, pun bijuteriile. În topul problemelor sesizate se mai află obiectele care pot provoca leziuni şi cele care pot provoca asfixiere.

Comisia Europeană a realizat şi un top al produselor periculoase după ţările unde au fost fabricate. Cele mai multe, aproape două treimi – vin din China.

„Mulţumită cooperării bilaterale, autorităţile chineze au deschis anchete pe baza notificărilor primite de la noi pentru a lua măsurile ce se impun”, declară Vera Jourova, comisarul european pentru Justiţie şi Piaţă de Consum.

Sistemul de alertă pentru produse non-alimentare periculoase a fost introdus în 2003 şi permite statelor membre să se informeze reciproc şi să comunice Comisiei Europene ori de câte ori detectează riscuri pentru sănătatea populaţiei. De-a lungul anilor s-au alăturat procedurii şi state care nu fac parte din Uniunea Europeană, precum Norvegia, Liechtenstein şi Islanda.