Selectați pagina

Rămâne sau nu obligatorie vaccinarea copiilor?

Rămâne sau nu obligatorie vaccinarea copiilor?

vaCCINAREMembrii Cabinetului de miniștri nu au reușit să ajungă la un numitor comun în privința obligativității vaccinării copiilor. Potrivit ministrului Justiției, Oleg Efrim, în țara noastră vaccinarea se încadrează în prevederile Constituției, fapt ce constituie unul din motive pentru a nu susține inițiativa legislativă a deputatului Sergiu Sîrbu.

În același timp, în opinia ministrului Economiei, Valeriu Lazăr, în această problemă ar trebui consultată și părerea părinților. Astfel, Executivul a decis să revină la acest subiect peste o lună, menționează UNIMEDIA.

„Vaccinarea copiilor nu este doar un drept ci și o obligație”, a afirmat ministrul Justiției, în timpul ședinței Cabinetului de miniștri.

De cealaltă parte, Valeriu Lazăr consideră respingerea documentului drept inoportună. „Un copil nevaccinat nu este și unul contagios. Este bine ca în această problemă să venim cu soluții, nu doar să ne spălăm pe mâini respingând acest proiect. Soluția de compromis ar fi să atragem părinții și medicii”, a declarat ministrul Economiei.

În opinia vicepremierului pe probleme sociale, Tatiana Potâng, aici se confruntă două Legi – cea cu privire la sănătate publică și Legea învățământului.

Într-un final, prim-ministrul, Iurie Leancă, a îndemnat membrii Guvernului să mai analizeze problema în cauză, consultând părerea părinților dar și experiența altor state. Cabinetul de miniștri urmează să vină cu o concluzie, în acest sens, peste aproximativ o lună.

Amintim că anterior mai mulți juriști au contestat legea adoptată în 2009 care prevede vaccinarea obligatorie a copiilor, pe motiv că aceasta încalcă drepturile omului, iar mulți dintre copii ajung să nu fie admiși în instituțiile de învățământ.

În ianuarie curent, Curtea Constituţională a decis că vaccinarea obligatorie a copiilor nu contravine Legii Supreme a statului. În prezent, în țara noastră, 12 vaccinuri sunt obligatorii pentru copii.

Sursa: unimedia.info

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.