Selectați pagina

Radicalii schismatici ucraineni, pe lîngă că sechestrează şi confiscă biserici canonice, mai şi rănesc oameni nevinovaţi

Radicalii schismatici ucraineni, pe lîngă că sechestrează şi confiscă biserici canonice, mai şi rănesc oameni nevinovaţi

Două preotese aparținând Bisericii Ortodoxe Ucrainene canonice au fost rănite vineri, când Biserica Sf. Nicolae din satul Zhidichin din provincia Volin a fost sechestrată si confiscată de radicalii schismatici din „Patriarhia Kievului” (KP).

Așa cum a raportat  Părintele Roman Geleta, preoteasa sa a fost rănita atunci când o piatră a lovit-o chiar sub ochi, și mama sa, de asemenea, o preoteasă din parohie, a fost lovită în frunte. Ambele preotese au fost duse la spital pentru a fi examinate, informează serviciul de presă al Eparhiei Volyne.

Gepostet von Елена Гелета am Freitag, 22. Februar 2019

Potrivit părintelui Roman, credincioșii din parohie s-au adunat la biserica lor din proprie inițiativă pentru a încerca să prevină confiscarea, deși schismaticii au reușit să spargă mulțimea și să taie încuietorile ușii. Grupul de atacatori a inclus atât localnici, cât și oameni aduși din afară. Intrarea pe teritoriul bisericii a fost blocată de o mașină.

Gepostet von Елена Гелета am Freitag, 22. Februar 2019

La începutul ciocnirii, starețul unei mănăstiri din „Patriarhia Kievului” (KP) din Lutsk a început citirea unui acatist împreună cu adunarea schismatică. Elevii Academiei de la Volyn din cadrul KP au fost printre cei adunați în apropierea bisericii. Înainte de confiscare, grupul schismaticilor a cerut cheile bisericii de la paroh, părintele Vladimir Geleta, dar acesta a refuzat.

Gepostet von Елена Гелета am Freitag, 22. Februar 2019

Ulterior aceștia au spart încuietorile bisericii și au intrat pentru a „lua inventarul”. De asemenea, au făcut un foc în curtea bisericii în scopul de a”proteja” biserica. Nu se știe dacă vreunul dintre lucrurile personale ale clerului parohial a fost luat întrucât nimeni din comunitatea canonică nu a avut permisiunea să intre în interiorul bisericii.

Pliante cu propagandă schismatică au fost distribuite de la începutul lunii, iar părintele Roman a primit un „decret” de la Mihail Zinkievici, un ierarh al KP, cu privire la acceptarea protopopiatului local în KP. Zinkevici a numit chiar un nou paroh care să-l înlocuiască pe tatăl părintelui Roman, părintele Vladimir, care a slujit în această biserică timp de 30 de ani.

Preoții și comunitatea Bisericii Sf. Nicolae și-au confirmat intenția de a rămâne credincioși Bisericii canonice de mai multe ori, mai ales în 10 februarie, cu ocazia întâlnirii parohiale legale unde credincioșii și-au exprimat loialitatea față de Biserica canonică și Întâistătătorul ei, Preafericitul Mitropolit Onufrie al Kievului și al întregii Ucraina. Rezultatele întâlnirii au fost înregistrate în protocoalele parohiale.

Părintele Vladimir a trebuit să-și apere parohia de schismatici în anul 1990. Reprezentanții KP i-au răpit pe fiul său, în varsta de 3 ani – actualul părinte Roman – pentru câteva ore, încercând să-l convingă să se alăture schismei lor.

Sursa: http://orthochristian.com/119559.html

Traducere: Mărturisirea Ortodoxă

1 Comentariu

  1. Sava

    Dupa Creta deja pot fi considerati eretici toti cei din cardasie cu Bartolomeu, care mai si fac astfel de navaliri barbare.

    Răspuns

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *