Selectați pagina

R.Moldova – unul dintre cei mai mari exportatori de victime traficate din Europa

R.Moldova – unul dintre cei mai mari exportatori de victime traficate din Europa

Republica Moldova este unul dintre cei mai mari exportatori de victime traficate în vederea exploatării sexuale sau în muncă din Europa.

Fie că vorbim de exploatare sexuală, prin muncă sau prin cerșetorie, victimele sunt traficate în speciale în Rusia, dar și în Orientul Mijlociu, estul Asiei și Uniunea Europeană (Cehia, Franța, Germania, Grecia, Italia, Polonia, România și Spania), scrie portalul Report.md.

Trafic de persoane există și la nivel local. În Moldova, femeile și minorele (13-15 ani) sunt exploatate sexual în saloane de masaj, saune private. Clienții sunt de regulă „turiști sexuali” din Europa, Australia, Israel, Thailanda și SUA. Numărul oficial al victimelor traficului de persoane în afara Moldovei, în ultimii cinci ani se ridică la aproape o mie de persoane, dar acestea sunt doar cele descoperite de autorități. Numărul victimelor este mult mai mare, potrivit portalului Report.md.

Trebuie spus că, un procent îngrijorător este cel al minorilor exploatați sexual, prin muncă sau folosiți la cerșit: 13%. Asta în condițiile în care media pedepsei pentru trafic de persoane a fost pedepsită în ultimii ani în Moldova cu 7,5 ani de închisoare, iar pentru trafic de minori cu 9,5 ani de închisoare.

Recent, R.Moldova a fost retrogradată în Raportul SUA privind traficul de ființe umane. Deputatul liberal-democrat,Vadim Pistrinciuc a scris pe pagina sa de Facebook că ”este un semnal de alarma pentru toți, politicieni, experți, funcționari, ONG-uri. A fost greu ca Moldova să avanseze în acest raport. Dacă mai suntem retrogradați încă o data, riscăm înghețarea multor programe de asistență pentru dezvoltare, aceasta e politica SUA. Acest subiect nu este unul politic ci de interes național. De aceea sunt necesare acțiuni urgente”, este de părere Pistrinciuc.

Potrivit Raportului Departamentului de Stat al SUA, care reflectă eforturile Guvernelor a 187 de ţări în vederea combaterii traficului de persoane, Republica Moldova rămâne a fi o țară de origine pentru bărbați, femei și copii, supuși traficului de persoane, în scop de exploatare sexuală și prin muncă, exploatarea având loc atât în interiorul țării, cât și în exterior.

La sfârșitul lunii iulie, la ședința Comitetului naţional pentru combaterea traficului de ființe umane, a fost aprobat un set de măsuri privind ”realizarea acțiunilor prioritare în domeniul prevenirii și combaterii traficului de ființe umane”( până pe 31 decembrie).”Ne propunem să intensificăm eforturile instituțiilor de resort în parteneriat cu organizațiile internaționale și societatea civilă în vederea redresării situației în domeniu”, susțin autoritățile.

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *