Selectați pagina

R. Moldova a ratificat Convenţia de la Minamata cu privire la mercur

R. Moldova a ratificat Convenţia de la Minamata cu privire la mercur

Decretul privind promulgarea Legii pentru ratificarea Convenţiei de la Minamata cu privire la mercur va fi publicat mâine în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.

Convenția a fost adoptată la Kumamoto, Japonia în octombrie 2013 şi Guvernul R. Moldova se obligă ca în termen de şase luni să completeze Programul naţional privind managementul durabil al substanţelor chimice cu prevederile acestei convenţii, scrie moldpres.md.

Potrivit decretului, de implementarea convenţiei va fi responsabil Ministerul Mediului. Instituţia va avea obligaţia să evalueze și să cuantifice sursele de poluare cu mercur, să evalueze cadrul legislativ și instituțional pentru prevenirea și controlul poluării cu mercur, precum și să evalueze infrastructura de gestionare a mercurului.

Conform datelor statistice, deși Republica Moldova nu produce mercur, anual, pe piața internă sînt plasate un șir de produse cu conținut de mercur, cum ar fi: tuburi fluorescente, baterii și acumulatori, dispozitive de măsurare, care, dacă nu sînt tratate în mod corespunzător, prezintă un risc sporit.

Potrivit autorităţilor, de la 1 ianuarie 2021 pe teritoriul R. Moldova va fi interzis importul și exportul de produse cu adaos de mercur.

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Статьи на русском языке

Статьи на русском языке