Selectați pagina

Puţini elevi, puţini bani. Şcolile din ţară trec la o nouă formulă de finanţare

Puţini elevi, puţini bani. Şcolile din ţară trec la o nouă formulă de finanţare

putini-elevi-putini-bani-scolile-din-tara-trec-la-o-noua-formula-de-finantareToate instituţiile de învăţământ preuniversitar din Moldova trec, din acest an, la o nouă formulă de finanţare. Schema avantajează şcolile cu mulţi elevi şi le pune în pericol pe cele cu mai puţin de 91 de copii, care urmează să fie reorganizate sau închise. 

Noua metodă de alocare a banilor va include două componente. Este vorba despre finanţarea “per elev”, potrivit căreia fiecărui copil îi revin, anual, câte 6.127 de lei.

De asemenea, şcolile şi liceele în care sunt înscrişi peste 91 de copii vor primi suplimentar aproape 387 de mii de lei, aşa-numita componentă “per instituţie”, calculată de consiliile raionale. În schimb, instituţiile cu mai puţin de 91 de elevi vor obţine doar 50 la sută din sumă. Banii sunt destinaţi salariilor profesorilor, achitării serviciilor comunale şi cheltuielilor de întreţinere.

[youtube]http://youtu.be/4W3quuAlOok[/youtube]

Costurile pentru reparaţiile capitale şi alimentaţia copiilor vor fi acoperite din fondurile alocate de autorităţile locale. Din acest an, consiliile raionale nu vor mai transfera banii pentru educaţie primăriilor, ci direct şcolilor. Astfel, bugetele instituţiilor de învăţământ preuniversitar vor fi gestionate de managerii şi contabilii acestora.

“De la 1 ianuarie a intrat în vigoare finanţarea în bază de formulă. Ministerul Finanţelor oferă bani per capital, deci finanţarea pentru fiecare elev. Din componenta raională care tot vine de la bugetul de stat sunt cheltuielile de transport”, a menţionat viceministrul Educaţiei Igor Grosu.

Noua formulă de finanţare a început să fie implementată acum doi ani, în Râşcani şi Căuşeni, iar anul trecut s-a extins în alte nouă raioane şi două municipii.

Preluat de pe publika.md

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *