Selectați pagina

Protecţia socială a angajatelor însărcinate şi a celor cu copii mici va spori

Protecţia socială a angajatelor însărcinate şi a celor cu copii mici va spori

Guvernul de la Chişinău a aprobat miercuri, 14 decembrie, cerinţele minime de securitate şi sănătate în muncă pentru protecţia lucrătoarelor însărcinate, care au născut de curând sau care alăptează.

Potrivit proiectului, angajatorii vor evalua orice risc pentru securitatea sau sănătatea salariatelor şi posibilele efectele negative asupra sarcinii sau alăptării şi vor lua măsurile necesare pentru înlăturarea acestora.

Astfel, salariatele nu vor putea fi obligate să desfăşoare activităţi ce pot prezenta un risc specific de expunere la agenţi chimici, radiaţii, fiind excluse, totodată, condiţiile nocive de muncă, inclusiv serviciile de noapte, expunerea la limite extreme de temperatură, oboseală mintală şi fizică.

În cazul depistării unor condiţii nefavorabile pentru desfăşurarea activităţii, angajatorul va dispune modificarea temporară a condiţiilor şi a programului de lucru, schimbarea locului de muncă, precum şi scutirea de îndeplinirea obligaţiilor pentru întreaga perioadă necesară protecţiei securităţii şi sănătăţii angajatelor din categoria respectivă.

De asemenea, angajatorii vor asigura informarea, prin intermediul unor instruiri, a salariatelor gravide, a celor care au născut de curând sau care alăptează, privind riscurile profesionale la care se expun.

Decizia va intra în vigoare începând cu 1 ianuarie 2017.

Sursa: adevarul.ro

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *