Companiile internaționale care prestează anumite servicii pentru persoanele fizice din Republica Moldova, ca Facebook, Google sau diferite aplicații electronice, ar putea să fie obligate să se înregistreze pe teritoriul Republicii Moldova și să achite suma TVA aferentă acestor servicii. Propunerea este inclusă în proiectul de Lege pentru modificarea unor acte legislative ce vizează politica fiscală și vamală pentru anul 2020, propus de Ministerul Finanțelor, relatează Ziarul de Gardă.

Proiectul a fost prezentat luni, 25 noiembrie, de către secretarul de stat al Ministerului Finanțelor, Dorel Noroc, în cadrul ședinței Comisiei naționale pentru consultări și negocieri colective.

„Această măsură vizează două momente importante: o să avem supliniri la buget de circa 100 de milioane de lei și o să ne asigurăm că pe piața Republicii Moldova nerezidenții și rezidenții sunt exact în același regim”, a comentat Noroc.

Contactat de ZdG, Vitalie Eșanu, antreprenor IT, a precizat că acest lucru va frâna mult dezvoltarea produselor digitale și a Internetului. Potrivit lui, pentru Google și Facebook nu va fi o problemă, însă pentru companiile din țările mici va fi ,,un dezastru”.

Totodată, în proiect mai sunt incluse propuneri ca:

  • permiterea la deducere a datoriilor în valoare de până la 1000 de lei cu termenul de expirare mai mare de 3 ani;
  • aplicarea similar a facilităților acordate salariaților pentru cheltuielile suportate de angajator pentru hrană și transport organizat și asupra zilierilor;
  • abrogarea normei de limitare a deducerii în sumă de 200 000 de lei pentru autoturismele procurate de agenții economici care nu sunt utilizate în procesul de producție și prestare a serviciilor;
  • includerea în lista veniturilor neimpozabile a sumelor achitate din Fondul de compensare a investitorilor;
  • modificarea tratamentului de impozitare a donațiilor;
  • extinderea, cu 1 an, a scutirii de impozitul pe venit a dobânzilor bancare a persoanelor fizice;
  • scutirea de impozit pe venit a asociațiilor de coproprietari în condominiu;
  • substituirea bazei impozabile aferent regimului fiscal pentru agenții economici subiecți ai sectorului întreprinderilor mici și mijlocii (IVAO) din venitul operațional în venituri totale, cu excluderea unor categorii de venituri (subvenții, dobânzi etc);
  • modificarea termenului de achitare a TVA pentru serviciile importate la data de 25 a lunii următoare celei de efectuare a importului sau de achitare;
  • scutirea de taxa pentru efectuarea procedurilor vamale a mărfurilor exportate prin trimiteri poștale a căror valoare nu depășește 1000 de euro.

„Proiectul prevede mai multe măsuri care derivă din obligațiile Ministerului Finanțelor și Guvernul ca să simplifice activitatea mediului de afaceri, ceea ce înseamnă mai multă claritate, mai puțin timp și mai cu certitudine în legislația fiscală în procesul de achitare, raportare și calculare a impozitelor”, a comentat secretarul de stat.

Conform notei informative, în urma implementării normelor menționate, vor fi acumulate la buget venituri adiționale în sumă de 180 de milioane de lei.

Proiectul politicii fiscale… by Ziarul de Gardă on Scribd