Selectați pagina

Propunere a Comisiei Europene cu consecințe negative și care va afecta grav libertatea utilizatorilor de internet

Propunere a Comisiei Europene cu consecințe negative și care va afecta grav libertatea utilizatorilor de internet

O propunere a Comisiei Europene, care încearcă să revoluționeze internetul, va fi supusă votului, miercuri, 20 Iunie 2018.

Propunerile Comisiei Europene au dat naștere unor reacții din partea organizațiilor de renume (precum Mozilla), întrucât, după cum susțin acestea, propunerile vor avea consecințe negative și vor afecta grav libertatea utilizatorilor de internet.

Iată câteva dintre consecințele propunerilor:

– Toți cei care utilizează/distribuie fragmente de conținut de știri online, trebuie să obțină mai întâi o licență din partea editorului. Ex: în cazul link-urilor transmise pe retelele sociale către articolele de pe site-urile de stiri, pentru dreptunghiul afișat automat cu titlu și imagine, reteaua de socializare ar trebui să ceară mai întâi o licență din partea editorului. Acest nou drept pentru editori se va aplica timp de 20 de ani de la publicarea materialului. Se pare că, în urma sugestiilor pe care membrii Comisiei le-au adus, site-urile de știri nu ar trebui să poată oferi licențe gratuite (ci ar trebui sa aibă un “drept inalienabil la remunerare”).

– Platformele care gazduiesc o “cantitate mare” de continut încărcat de utilizatori, ar trebui sa monitorizeze comportamentul utilizatorilor și să filtreze conținutul adăugat de aceștia, pentru a identifica și preveni încalcarea drepturilor de autor, ceea ce presupune crearea unor roboți care să filtreze automat conținutul utilizatorilor.

– Doar “institutele de cercetare” și doar “în scopul cercetării științifice” vor mai putea folosi metoda de data mining și text mining (metode de extragere automatizată a unor anumite informații, din seturi mari de date).

În urma acestor propuneri, au fost deschise mai multe petiții online. Organizația Non-Profit Mozilla a creat un site special, cu ajutorul căruia utilizatorii pot intra în contact cu membrii Parlamentului European, pentru a-și spune părerea despre consecințele acestei propuneri de lege. Site-ul poate fi găsit la adresa web: changecopyright.org

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *