Tinctura de propolisToata lumea stie despre beneficiile nutritionale ale produselor stupului, de continutul lor in vitamine, minerale si enzime, dar credem ca ar trebui vorbit mai mult si despre faptul ca sunt si niste remedii farmaceutice cu totul si cu totul deosebite. Tinctura de propolis, de pilda, are proprietati antiseptice, antibiotice, antivirale si antiinflamatoare, fiind cel mai puternic dezinfectant natural. In plus, calmeaza la nivel local. De exemplu, la nivelul cavitatii bucale, dupa o interventie a medicului dentist. Tot in igiena dentara, propolisul este foarte bun in tratarea gingivitelor si paradontozei. De asemenea, ajuta mult in lupta impotriva tuturor tipurilor de virusuri, fiind recomandat in starile gripale, precum si in cazul durerilor de gat acute.

In greaca veche, propolis inseamna a apara cetatea. I s-a dat acest nume pentru ca el reprezinta substanta cu ajutorul careia albinele se apara de factorii de mediu care le-ar putea dauna. Pentru om, propolisul actioneaza la fel, protejandu-l de bacterii si de infectii. Il putem consuma ca atare, pur, brut, mestecandu-l, sau sub forma de tincturi.

Unguentele pe baza de propolis se aplica pe rani usoare, iar tinctura e folosita pentru a dezinfecta pielea sau pentru a lupta impotriva infectiilor faringiene.

Propolisul se obtine prin razuirea peretilor stupului, la o temperatura de peste 20 de grade Celsius, insa pentru consumul uman el trebuie sa fie purificat, sa nu contina resturi de polen sau alte substante la care unii oameni pot fi alergici.

Despre toate aceste lucruri au vorbit dr. Andreea Dumitrescu, medic fitoterapeut, si Cecilia Caragea in emisiunea „Ce se intampla, doctore?” a Oanei Cuzino, difuzata pe canalul Pro TV.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=scUgA0yEU_g[/youtube]