impozit pe transport mixtProprietarii de maşini cu destinaţie dublă, pentru transportul de pasageri şi de mărfuri, ar putea supuşi unei singure impozitări, de la 1 ianuarie 2014. Un proiect de lege în acest sens a fost adoptat azi de Parlament, în prima lectură. În prezent, unităţile de transport mixte sunt impozitate dublu.

Potrivit autorului iniţiativei, modificările în legislaţie vor fi benefice în special pentru conducătorii de întreprinderi mici şi mijlocii, care preferă să cumpere unităţi de transport mixte.

„Cota taxei se calculează prin însumarea cotei taxei corespunzătoare autovehiculului destinat transportului de pasageri şi cotei taxei corespunzătoare autovehiculului destinat transportului de mărfuri. E discriminatoriu când o unitate de transport e supusă dublei impozitări. Stimaţi deputaţi, rog să susţineţi acest proiect de lege, pentru că s-a făcut o nedreptate în raport cu antreprenorii care deţin aceste vehicule”, a declarat Anatol Arhire.

Raportorul a fost luat la întrebări de fostul coleg de partid, liberalul Valeriu Munteanu: „Când au fost introduse aceste prevederi, cu impozitarea dublă? Aţi fost dus în eroare şi nici nu aţi catadicsit să vă informaţi”.

Răspunsul nu s-a lăsat mult aşteptat. „Important că această lacună, care a fost descoperită şi împovărează activitatea, să fie înlăturată. Dacă dumneavoastră aţi avea o întreprindere micuţă, cu trei angajaţi şi o singură unitate de transport, aţi dori să fiţi impozitat dublu? În loc de 1.500 să plătiţi 3.000 de lei?”

Munteanu a insistat, însă, pe faptul că bugetul statului ar putea fi prejudiciat în urma adoptării proiectului de lege. „Vă răspund ca să vă liniştiţi. Astfel de unităţi se atestă la ora actuală circa 5.700, s-a preconizat acumularea la buget a 8 miloane de lei. Potrivit ultimelor date, impozitarea s-a produs în circa 70 la sută din cazuri, s-au acumulat aproximativ 7 milioane. Bugetul statului va avea un prejudiciu de circa 3 milioane de lei şi e o cifră nesemnificativă„, a spus, în replică, Arhire. Însă îndată s-a pomenit cu o remarcă din partea fostului coleg de partid: „Nu noi, deputaţii trebuie să apreciem dacă e semnificativă cifra sau nu”.

În schimb, liberal-democratul Ion Butmalai a venit cu un mesaj de susţinere pentru raportor: „Domnule Arhire,dumneata nu te da la provocările lui Munteanu, pentu că e un proiect foarte bun, se încadrează în prevederile legislaţiei naţionale şi internaţionale. Munteanu nu cunoaşte mulţi parametri tehnici în ceea ce ţine de Convenţia de la Geneva. Proiectul e bun inclusiv pentru persoanele fizice care au în proprietate astfel de vehicule”, a remarcat Butmalai.

În cele din urmă, proiectul a fost adoptat în I lectură, cu majoritate de voturi, şi urmează să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2014, odată cu politica bugetar-fiscală pentru anul viitor.

Sursa: publika.md