Selectați pagina

Propagandă prelevării de organe de la cei aflaţi în moarte cerebrală: “Contează foarte mult educarea populaţiei şi pregătirea cu această idee”

Propagandă prelevării de organe de la cei aflaţi în moarte cerebrală: “Contează foarte mult educarea populaţiei şi pregătirea cu această idee”

Echipe complexe de medici din Bucureşti, Iaşi şi Galaţi au prelevat pentru transplant cornee şi ţesut osos de la un bărbat, de 46 de ani, din Bârlad, aflat în moarte cerebrală, fiind vorba despre o premieră la Spitalul Judeţean din Galaţi pentru că, de regulă, rudele pacienţilor aflaţi în situaţii similare nu sunt de acord cu prelevarea de ţesut. “Contează foarte mult educarea populaţiei şi pregătirea cu ideea că există viaţă şi după moarte”, spune şeful secţiei ATI de la SJU Galaţi. Ţesutul, dar  şi alte organe ale bărbatului din Bârlad au fost transportate la Bucureşti şi Iaşi, scrie libertatea.ro

Bărbatul, în vârstă de 46 de ani, a fost adus, prin transfer, pe 19 iunie, de la Bârlad la Spitalul Judeţean de Urgenţă Sf. Apostol Andrei din Galaţi, după ce a căzut şi s-a lovit puternic la cap de un obiect dur, suferind astfel un traumatism cranian sever şi intrând în moarte cerebrală. Pentru că viaţa acestuia nu mai putea fi salvată, rudele au fost de acord cu prelevarea unor organe şi, în premieră, pentru Spitalul Judeţean de Urgenţă, cu prelevarea de ţesut, respectiv cornee şi ţesut osos.

“Ce am putut noi constata, de obicei, e faptul că familiile sunt de acord doar cu donarea organelor, dar acum au fost de acord si cu ţesuturi. S-a putut recolta os, s-a putut recolta ochi – corneea respectiv. Deci, mai rar aşa ceva, înţelegere pentru acest lucru. Este forte greu să acccepţi acest lucru, că poţi să fii mort, dar inima totuşi să bată”, a afirmat, joi, Nicoleta Lupu, şef secţie ATI la Spitalul Judeţean de Urgenţă Galaţi. 

Astfel, echipe complexe de medici de la Bucureşti, Iaşi şi Galaţi au prelevat, miercuri seara, de la bărbatul aflat în moarte cerbrală ficatul, rinichii, corneea şi ţesutul osos.

“Contează foarte mult educarea populaţiei şi pregătirea cu ideea că există viaţă şi după moarte, că poţi ajuta, chiar dacă eşti în necaz. Se întamplă o tragedie, viaţa e plină de tragedii, viaţa tot timpul ne suprinde, dar trebuie luat în calcul că ai putea ajuta pe altcineva prin această doanare de organe”, a mai spus Nicoleta Lupu.  

În urma prelevării, ficatul, ţesutul osos şi un rinchi au fost transportate la Bucureşti, iar un rinchi şi corneea la Iaşi, trupul bărbatului decedat fiind preluat de medicii legişti în vederea efectuării necropsiei.

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *