Sursa foto: www.independent.co.uk

Sursa foto: www.independent.co.uk

Părinţi a doi copii, Devinder şi Rehka Kumar şi-au dat seama că nu mai au bani să crească alţii şi s-au hotărât să apeleze la sterilizare. Le-a făcut decizia mai uşoară şi faptul că, după procedură, aveau să primească 17 euro şi şansa de a câştiga o maşină Tata Nano, nou-nouţă.

Aşa că tânăra în vârstă de 24 de ani s-a dus în oraşul indian Rajasthan, la o clinică unde se fac sterilizări gratuite, şi s-a aşezat la coadă alături de zece femei şi de un bărbat, scrie The Independent. „Nu vreau mai mulţi copii, ar fi o povară să cresc alţi copii”, a spus Rehka Kumar imediat ce a ieşit din operaţie. A recunoscut însă că este entuziasmată de posibilitatea de a primi un premiu la tombolă. „Dacă e să câştig ceva, sper că va fi maşina”, a spus femeia.

„Am dreptul să îmi fac operaţia şi să încasez banii”

Întrebat de ce soţia lui şi nu el şi-a făcut operaţie, Devinder a răspuns că se va întoarce la clinică şi îşi va face o vasectomie. Când oficialii i-au explicat, râzând, că nu mai e cazul, bărbatul le-a replicat: „Am dreptul să îmi fac operaţia şi să încasez banii”, mai scrie The Independent.

Un bărbat sterilizat primeşte 1.100 de rupii, echivalentul a 17 euro, în timp ce o femeie care renunţă la posibilitatea de a avea copii încasează 600 de rupii. Intermediarii care găsesc o persoană dispusă să se sterilizeze primesc şi ei 200 de rupii. Pe holurile clinicii din Rajasthani femeile stau, după intervenţia chirurgicală, întinse pe pături la uşa sălii de operaţii. Rudele şi prietenii alungă cu eşarfe muştele care se aşază pe ele. Pe măsură ce îşi revine din anestezie, una dintre femeie, mamă a cinci copii, povesteşte: „Când i-am născut nu îmi făceam griji că nu o să am cu ce să-i hrănesc. Dar acum cresc toate preţurile, la legume, la zahăr, la chirie”, se vaită ea.

Sterilizări forţate în anii ’70

Populaţia Indiei este uriaşă şi în continuă creştere. ONU estimează că în 2050 populaţia Indiei o va depăşi pe cea a Chinei, ajungând la 1,5 miliarde de locuitori. Autorităţile din Rajasthan desfăşoară de mult timp un program prin care femeile şi bărbaţii sunt informaţi asupra beneficiilor planningului familial şi li se spune că procedurile de sterilizare sunt gratuite. Însă în anotimpul musonic, care durează din iulie până în septembrie, oficialii au observat că numărul celor care apelează la soluţia extremă de contracepţie scade drastic, din cauza faptului că oamenii se tem vremea umedă creşte riscul de infecţii.

Aşa că s-au gândit să-i stimuleze pe bărbaţi şi femei printr-o tombolă, care pune la bătaie blendere, motociclete şi o maşină Tata Nano. „Anul trecut, în jur de 10.000 de oameni au făcut această operaţie, dar targetul era de 16.000. Anul acesta targetul este de 21.000, dar nu cred că o să îl atingem”, spune un oficial din cartierul Jhunjhunu din Rajasthan.

În ciuda faptului că procedura este una extremă, sterilizarea rămâne metoda principală de contracepţie în zonele sărace din India. În anii ’70, a existat aici un program extrem de controversat, în timpul căruia un număr necunoscut de femei şi bărbaţi au fost forţaţi să se sterilizeze.

Sursa: http://www.independent.co.uk/news/world/asia/your-chance-to-win-a-car-all-you-need-to-do-is-get-sterilised-2338202.html