Selectați pagina

Promiscuitatea Mişcării New Age

Promiscuitatea Mişcării New Age

ritualNota redacţiei: Concomitent cu ecumenismul, a apărut şi o formă mai sofisticată a exprimării libertăţii religioase în mişcarea New Age. Aceasta propune o gândire nonconformistă ce înglobează concepţii psihologice şi aspecte ale spiritualităţii orientale cu elemente de creştinism, oferind soluţii concrete de îmbunătăţire a vieţii şi a relaţiei sociale. Pentru adevăraţii ortodocşi este evident că tot ce afişează mişcarea New Age este o mare înşelare, aşa cum Însuşi Domul ne-a preîntâmpinat:’’Luaţi aminte să nu vă amăgească cineva. Că mulţi vor veni în numele Meu, zicând:Eu sunt Hristos şi pe mulţi vor înşela’’(Matei 24, 4) sau cum ne învaţă Sf. Ioan Teologul: ’’Iubiţilor, nu daţi crezare oricărui duh, ci puneţi lancercare, dacă sunt de la Dumnezeu; pentru mulţi profeţi mincinoşi au ieşit în lume’’(I Ioan 4, 1).

Promiscuitatea Mişcării New Age

Persoanele afiliate Mişcării New Age pot profesa oricare dintre credinţele neo-păgâne, de la panteism, monism, credinţa în reîncarnare şi karma, până la credinţa într-un Supra-Suflet universal şi în Pământul-Mamă (Geea), privit drept zeiţă sau drept entitate vie. Diferite metode de control psihic- (cum ar fi tehnici de vizualizare dirijată, gândirea în termenii posibilităţilor pozitive, hipnoza, interpretarea viselor, ’’regresia vieţile anterioare’’, yoga, tantra, utilizarea substantelor halucinogene, divinaţia (tarot, astrologie) şi practicile spiritiste, acum desemnate în general cu termenul de ’’canalizare a minţii ’’ pentru realizarea contactului cu spiritele)-sunt folosite cu scopul de a-i ’’ridica’’ pe practicanţii lor la niveluri superioare de conştiinţă, de a le dezvolta un nou potenţial ’’mental, fizic şi spiritual’’, de a obţine ’’vindecarea lăuntrică’’ sau de a dobândi puteri psihice.

Milenaristă în esenţă, mişcarea New Age este, în mod obişnuit, asociată cu ’’o nouă mitologie la scară planetară’’: o mitologie potrivit căreia omul nu se află într-o stare decăzută, că el este perfectibil prin procesul ’’evoluţiei’’ şi că, prin intermediul unor salturi la niveluri superioare de conştiinţă, el poate înţelege faptul că este Dumnezeu, şi astfel poate realiza Împărăţia lui Dumnezeu pe pământ.

Conform concepţiei New Age, întrucât omul, ca şi orice îl înconjoară, este Dumnezeu, nu există decât o singură realitate; şi de aceea fiecare religie în parte nu este decât una dintre căile posibile care conduc către această realitate. Nu există o singură cale corectă, căci new age-iştii consideră că pe toate căile se ajunge la dumnezeire. Adepţii mişcării New Age au convingerea că va apărea o nouă religie universală, care va conţine elemente provenite din toate denominaţiunile prezentului, devenind religia universal acceptată în întreaga lume.

După Ieromonah Serafim Rose, SCRIERI.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Статьи на русском языке

Статьи на русском языке