cip in creierGuvernul american va investi peste 70 de milioane de dolari intr-un proiect care presupune folosirea unor terapii neconventionale pentru tratarea bolilor neurologice si psihice. Acesta prevede implantarea unor cipuri in creier.

O agentie guvernamentala vrea sa investeasca intr-un proiect de cercetare demn de filmele SF.

Cipuri implantate in creier vor monitoriza activitatea cerebrala si vor ajuta la tratarea unor boli grave, precum Parkinson, scrie New York Daily News.

Pentru inceput, cei care vor beneficia de aceasta inventie vor fi soldatii si veteranii.

Cipurile care vor fi implantate in creier vor functiona asemeni unui pacemaker cardiac: vor stimula creierul, ajutandu-l sa functioneze normal.

Deja 100.000 de oameni din intreaga lume au impanturi de acest fel, care ajuta la tratarea unor boli precum Parkinson, epilepsia, depresia, sindromul Tourette si tulburarea obsesiv-compulsiva.

Noul proiect doreste insa ca activitatea cerebrala a pacientului sa fie monitorizata permanent, pentru a se observa si eficienta tratamentului, nu doar sa inlature un anumit simptom.

“Proiectul va imbunatati cu mult calitatea vietii oamenilor, care nu pot fi ajutati de terapiile existente in prezent. Informatiile pe care le avem acum despre oboseala sau durerea cronica sau despre sindromul post-traumatic nu pot oferi alinarea bonavilor”, a declarat Justin Sanchez, directorul acestui program de cercetare.

Proiectul ar trebui sa fie gata in doar 5 ani. Nu este prima incercarea de a transforma in realitate o idee SF.

In 2009, cercetatorii din Pittsburgh au spus ca au creat un cip prin care creierul poate fi conectat direct la Internet sau la smartphone.

In aprilie 2013, Samsung a inceput sa analizeze proiectul unei tablete care poate fi controlata cu ajutorul mintii, prin electrozi.

Sursa: Stirile Pro TV