„Legea miliardului”, care pune pe seama contribuabililor miliardul de dolari sustras din sistemul bancar în 2014, nu va fi anulată deocamdată. În același timp, Ministerul Finanțelor pledează pentru eliminarea dobânzii pentru acoperirea găurii create de furtul miliardului, scrie Ziarul Naţional

„Banii furați în frauda bancară trebuie întorși de cei care au pus la cale și au profitat de pe urma acestui jaf. Am susținut asta în opoziție și o susținem și acum, accentuând importanța unei procuraturi independente, care să investigheze frauda și să pedepsească beneficiarii.

În prezent, în afară de banii furați, din bugetul de stat se achită și o dobândă de 1,4% până în 2026 și 5,3% până în 2041 Băncii Naționale a Moldovei. Dobânda se achită pentru a asigura stabilitatea contului BNM”, a declarat ministrul Finanțelor, Natalia Gavriliță.

Ministrul susține că primul pas pentru a diminua povara pusă pe umerii cetățenilor este eliminarea dobânzii pe care trebuie să o plătească anual Guvernul BNM.

„Primul pas pe care îl putem face pentru a diminua povara pusă pe umerii cetățenilor este să încercăm să eliminăm dobânda plătită tot din buzunarul contribuabililor. În 2020 aceasta va constitui 613 milioane de lei. Vom analiza și vom identifica și alte soluții pentru a asigura stabilitatea contului BNM.

Dar, în primul rând, BNM trebuie să vină cu propuneri pentru a rezolva această problemă. Aceasta e voința cetățenilor, iar faptul că povara furtului miliardului este pusă pe umerii lor reprezintă o nedreptate”, a punctat Gavriliță.

De menționat că printre angajamentele Blocului „ACUM” în alegerile parlamentare exista un punct care prevedea anularea legii care pune pe seama cetățenilor furtul din sistemul bancar. „Vom publica Raportul Kroll 2 și vom asigura investigarea reală a furtului miliardului.

Investigarea va fi efectuată cu implicarea procurorilor străini. Vom recupera banii furați, inclusiv prin cooperarea cu serviciile speciale din alte țări. Vom anula legea care prevede achitarea miliardului de către cetățeni”.