Selectați pagina

Proiectul autocefaliei Bisericii Ortodoxe Ucrainene schismatice e unul politic, şi nu primește niciun sprijin în lumea ortodoxă

Proiectul autocefaliei Bisericii Ortodoxe Ucrainene schismatice e unul politic, şi nu primește niciun sprijin în lumea ortodoxă

Mitropolitul Ilarion (Alfeiev) de Volokolamsk a declarat că Biserica Ortodoxă canonică Ucraineană (de sub Patriarhia Moscovei) nu a depus nicio cerere de recunoaștere a autocefaliei.

Șeful Departamentului destinat Problemelor Externe ale Patriarhiei Moscovei a spus revistei “Biserica și Lumea” că schisma din Ucraina a fost inițial concepută ca un proiect politic.

“Autocefalia este, de asemenea, un proiect politic”, a spus Episcopul Hilarion. „Biserica Ortodoxă Ucraineană canonică reunește milioane de credincioși, fiind o Biserică deținând mai mult de 12.000 de parohii și peste 200 de mănăstiri, iar ea niciodată nu a solicitat autocefalia“.

Mitropolitul a mai declarat că acest proiect, născut în mintea politicienilor, nu primește niciun sprijin în lumea ortodoxă.

“În ultimele săptămâni am avut o mulțime de discuții cu liderii și reprezentanții Bisericilor Ortodoxe locale. N-am auzit niciodată ca vreunul dintre aceștia să susțină ideea autocefaliei în Ucraina”, a spus Episcopul Hilarion.

Șeful serviciului patriarhal amintit este convins că toată lumea este interesată de crearea unei Biserici autocefale, cu excepția credincioșilor ortodocși înșiși.

“Autoritățile ucrainene sunt interesate de aceasta, schismaticii sunt interesați și uniații sunt interesați, dar fiecare grup este interesat din motive proprii. Este posibil să construiți o locuință solidă, pe o astfel de fundație defectuoasă?”, a notat Mitropolitul, adăugând că “unitatea Bisericii nu este ceva fantomatic, ci o realitate a cărei protejare se află în mâinile noastre omenești”.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Статьи на русском языке

Статьи на русском языке