Selectați pagina

Proiect de lege în scopul reeducării copiilor minori care săvârşesc fapte prevăzute de legea penală sau contravenţională, dar nu pot fi traşi la răspundere

Proiect de lege în scopul reeducării copiilor minori care săvârşesc fapte prevăzute de legea penală sau contravenţională, dar nu pot fi traşi la răspundere

Guvernul a avizat un proiect de lege care prevede măsuri şi servicii destinate copiilor care au un comportament deviant. Documentul stabileşte acţiunile ce urmează a fi întreprinse de autorităţi în vederea reeducării copiilor minori care săvârşesc fapte prevăzute de legea penală sau contravenţională, dar nu pot fi traşi la răspundere, transmite IPN.

Astfel, proiectul include măsurile şi serviciile destinate copiilor cu comportament deviant, autorităţile responsabile şi modalităţile de intervenţie a acestora. Pentru minorii care săvârşesc infracţiuni de ordin penal, proiectul prevede aplicarea măsurilor precum: supraveghere specializată, plasament în serviciul de tutelă/ curatelă sau de tip familial, precum şi plasament în serviciul de tip rezidenţial.

Se propune crearea unui serviciu de tip rezidenţial cu specializare înaltă pentru educarea minorilor cu un comportament periculos pentru societate. Copiii care comit infracţiuni mai puţin grave, prevăzute în Codul Contravenţional, vor fi supravegheaţi cu menţinerea lor în propriile familii. Aceştia vor trebui să urmeze un curs de învăţământ obligatoriu, programe de consiliere psihologică şi tratamente medicale – la necesitate.

Măsurile de reeducare, în majoritatea cazurilor, vor fi stabilite de către autoritatea tutelară teritorială, iar perioada de aplicare va putea fi revizuită, precum şi înlocuirea cu o altă măsură, sau anularea acestora, în funcţie de comportamentul copilului. Documentul mai prevede dreptul părinţilor de a contesta deciziile luate.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *