Presa greacă reţine următorul text, apărut după comunicatul BOR cu privire la “preoţi şi teologi din două Biserici surori”, care s-ar afla în mitropoliile româneşti pentru a provoca neascultarea faţă de ierarhie: “Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ρουμανίας καταδικάζει τη στάση της ομάδας Ζήση-Τσελεγγίδη μιλώντας για «αντικανονική και επιθετική στάση ορισμένων θεολόγων και κληρικών (ιερείς και ιεράρχες) δύο αδελφών Ορθοδόξων Εκκλησιών, ο οποίοι ήρθαν σε μητροπόλεις του Πατριαρχείο Ρουμανίας, προκειμένου να επικρίνουν την ιεραρχία και να υποκινήσουν κληρικούς και πιστούς να παρακούσουν τους ιεράρχες της Εκκλησίας μας”[1]. Adică: “…Sf. Sinod al BORcondamnă gruparea Zisis Tselenghidis, vorbind despre o poziţie anticanonică a unor teologi şi clerici a două Biserici Ortodoxe surori, care au venit în mitropolii ale Patriarhiei Române pentru a răscula şi a îndemna la neascultare faţă de ierarhie”.

 Reţin atenţia două aspecte importante:

  1. Profesorul Demetrios Tselenghidis este acuzat că a venit în România, unde a instigat la răscoală şi a îndemnat la neascultare faţă de ierarhie, în condiţiile în care, cel puţin din câte ştiu eu, acesta nu a mai vizitat ţara noastră de ani de zile, iar poziţia sa faţă de nepomenirea ierarhului este cât se poate de flexibilă, neputând fi considerată o instigare la neascultare faţă de ierarhie.
  2. Ierarhia românească îi consideră pe ortodocşii români atât de înapoiaţi, încât sub nicio formă nu poate prezuma că aceştia au luat atitudine pe cont propriu pe problema ereziei din Creta. În viziunea ierarhilor noştri, preoţii, teologii şi credincioşii români trebuie neapărat instigaţi de cineva pentru a putea observa adevărul de credinţă şi eventual abaterile de la el. Dacă nu sunt cei din “gruparea Zisis-Tselenghidis”, atunci sunt „persoane răzvrătite” autohtone, care, “în mod pătimaş şi dăunător, au indus în eroare pe unii clerici şi credincioşi”[2].

Dacă se confirmă că profesorul Tselenghidis nu a vizitat România în această perioadă, atunci Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a denigrat şi calomniat un cetăţean străin, o personalitate unanim recunoscută pe plan internaţional ca cel mai mare dogmatist al epocii, un profesor emerit de dogmatică a Facultăţii de Teologie din Tesalonic, riscând ca marele profesor să-şi caute dreptatea în justiţia lumească, românească sau elenă. Cam cât de onestă poate fi această atitudine?

Mulţumesc celui ce mi-a pus la dispoziţie traducerea din limba neogreacă a textului. Voi dezvălui numele său doar la cererea sa, pentru ca nu cumva să se trezească în vreun alt “grup” de instigatori la adresa practicării ecumenismului lucid în Patriarhia Română.

[1]http://www.vimaorthodoxias.gr/patriarxeia/midri-patr-roumanias-kata-ton-epikriton-tis-sinodou-tis-kritis-ti-lene-gia-zisi-tsellengidi-alla-ke-tis-voulgarikes-apofasis/.

[2]http://basilica.ro/comunicat-orice-lamurire-privind-credinta-trebuie-facuta-in-comuniune-bisericeasca-nu-in-dezbinare/.

Autor: Mihai-Silviu Chirila