În cazul instrumentelor muzicale sunetul este foarte important, iar in cadrul lectiilor on-line din cauza gadgeturilor, acesta are de suferit. Si elevii spun ca nu reusesc de fiecare data sa inteleaga unde au gresit. Autoritatile spun ca astfel ii protejeaza pe pedagogi de Coronavirus iar orele cu prezenta fizica vor fi reluate imediat ce pandemia le va permite, relatează protv.md

ore de muzica online

Profesorii de muzica se plang ca le este greu sa instruiasca elevii de la distanta

“- Buna ziua! – Buna! – Esti pregatita pentru lectia de vioara? – Da.”

Andreea IRICIUC, REPORTER PRO TV: “De mai bine de o luna, lectiile de vioara au trecut pe online. De acasa, profesoara incearca sa le explice elevilor pozitia mainilor, intonatia notelor, dar si alte notiuni muzicale.”

“Uite, iti arat. … Ai auzit? Hai cate patru, apoi cate opt.”

Uneori cu probleme de conexiune, alteori fara a-i putea explica elevului ce si cum sa faca. Asa se desfasoara lectiile la vioara on-line.

“- Galina, esti? … – Da. La ce atragem noi atentie? Asa, arata-mi mana stanga. Da-te un pic mai in spate sa te vad.”

“Galina, mai curat. Manuta. Nu asa, dar asa.”

Victoria este profesoara de vioara la Scoala de Arte din Cricova si  nu intelege de ce s-a luat decizia de a face orele de vioara de la distanta.

Victoria OGOR, PROFESOARA DE VIOARA: “Prin prezenta ta, tu il inveti. Nu-l poti invata teoretic vioara. Nu inteleg de ce trebuie sa le facem online, cand eu sunt unu la unu cu un copil, 45 de minute intr-un cabinet.”

Anul trecut mai bine de sase luni, copii au invatat sa cante la vioara de la distanta.

Victoria OGOR, PROFESOARA DE VIOARA: “Cand au venit la 1 septembrie, copiii care au fost clasa 1, practic, erau iarasi clasa 1. Dupa nivelul lor, nu au crescut. E destul azi un pic sa nu le faca bine, lectia viitoare inca un pic si merge binisor inapoi.”

Profesoarea spune ca este greu cu orele de la distanta iar calitatea studiilor a scazut simtitor.

Victoria OGOR, PROFESOARA DE VIOARA: “Complicat este sunetul pe care il produce internetul, de la elev, pana la mine. Dati sa mergem inainte. Deschideti-ne sa lucram. Vrem sa muncim. In fiecare saptamana zic: aceasta este ultima. De luni o sa fie altfel.”

Sandra invata sa cante la vioara deja de doi ani. Nu prea ii reusesc toate de cand s-a revenit la lectiile online si abia asteapta sa mearga la ore cu prezenta fizica.

Sandra, ELEVA: “Vreau sa fiu in acelasi auditoriu, pentru ca nu-mi plac lectiile online. Imi doresc sa fiu in contact cu profesoara.”

Anastasia, PARINTE: “Nu avanseaza. Ea singura observa ca nu avanseaza. Invartim noi de cheitele de la vioara, insa… mai degraba chinuim vioara, decat o acordam.”

Parintii sunt de parere ca muzica nu poate fi invata online, deoarece sunetul este foare important in acest caz.

Anastasia, PARINTE: Cand are orele de canto, este un haos. Profesoara canta la pian. Pana ajunge sunetul la ea… ea incearca sa cante, nu o aude. Hai inca o data. Muzica nu poate fi invatata online.”

Autoritatile din sanatate spun ca au luat aceasta decizie pentru a nu supune riscului  pedagogii si ca orele cu prezenta fizica ar putea fi reluate dupa ce o buna parte dintre cadrele didactice va fi vaccinata.