Selectați pagina

Produsele moldovenești scoase de pe piață, care e invadată de mărfuri din Ucraina

Produsele moldovenești scoase de pe piață, care e invadată de mărfuri din Ucraina

Fostul vicepremier al Republicii Moldova, economistul Alexandru Muravschi a vorbit în studioul radio Sputnik Moldova despre pericolul ce amenință economia țării.

Contrabanda și suprasaturarea pieței cu produse de import au devenit un pericol evident pentru securitatea economică a Republicii Moldova, susține economistul Alexandru Muravschi.

Interlocutorul a menționat că mai mulți experți și politicieni discută despre plusurile și minusurile Acordului de Asociere a Republicii Moldova cu UE. Acum câțiva ani, când urma să fie semnat Acordul, economiștii și oamenii politici spuneau că piața moldovenească va fi „invadată” de mărfurile din Europa. Însă la această oră, spune expertul, pericolul vine nu din UE, ci din altă parte.

„Dacă vom examina volumul și structura importurilor în Republica Moldova din ultimii ani, vom vedea că importul a crescut brusc nu din UE. În ultimii ani piața autohtonă este invadată de mărfuri din Ucraina: lactate, zahăr, ciuperci, carne. Aceste produse nu au nici o tangență cu Acordul de Asociere cu UE. Ele ajung la noi pe cale de contrabandă prin Transnistria”, a menționat Muravschi.

Economistul a subliniat că această contrabandă se ridică la sume de sute de milioane de lei, iar autoritățile nu reacționează adecvat la schemele în urma cărora impozitele nu ajung în bugetul statului.

„Aceste mărfuri de contrabandă pătrund pe piața moldovenească prin intermediul așa-zișilor deținători de patente. Contrabanda atinge sume de sute de milioane de lei. Impozitele nu sunt achitate, iar autoritățile mai prelungesc patentele pe încă trei ani. Unde-i logica elementară?”, se întreabă Muravschi.

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.