Selectați pagina

Produsele lactate de pe rafturile magazinelor din Moldova aproape nu conțin lapte. Care sunt acestea?

Produsele lactate de pe rafturile magazinelor din Moldova aproape nu conțin lapte. Care sunt acestea?

Centrul de Metrologie Aplicată și Certificată (CMAC), a publicat rezultatele expertizei produselor lactate comercializate în Republica Moldova. Datele arată că multe produse lactate din țară conțin un număr mic de grăsimi din lapte, contrat reglementărilor tehnice cu privire la lapte și produse lactate, transmite Logos Press.

Inițiatorul studiului este Fundația Est Europeană (FEE), ai căror experți au monitorizat anterior calitatea laptelui moldovenesc în perioada 2015-2016. În cadrul noului proiect, testarea a fost realizată doar la capitolul prezenței grăsimilor vegetale. Pentru examinare au fost selectate 126 de tipuri de produse lactate autohtone sau de import. În cadrul studiului au fost selectate preponderent mărfuri cu conținut de grăsime specificat.

Produse lactate unde 90% din grăsimi sunt vegetale

Potrivit rezultatelor, un sfert dintre produse nu au trecut testul. Compania „JLC” se situează în fruntea companiilor al căror produse au în componență grăsimi străine (non-lactate). În componența celor mai multe produse ale acestei companii, grăsimea vegetală a depășit normele admise. Conform metodei aprobate, această normă ar trebui să fie mai mică de 5% din fracțiunea totală de grăsime.

 • Brânza de casă de la JLC 6% – 95,81 % grăsimi străine;
 • Brânza granulată „Gingășie” 4% JLC – 89,09 % grăsimi străine;
 • Brânza granulată „Grăuncior” 4% JLC – 89,31 % grăsimi străine;
 • Brânza granulata „Făguraș” 5% JLC – 93,24 % grăsimi străine;
 • Brânza granulată degresată „Fitness” – 79,52% grăsimi străine;
 • Brânza de vacă 5% JLC – 32,36 % grăsimi străine etc.

Mai multe decât atât, în brânza degresată „Fitness” de la JLC, care potrivit denumirii sale nu trebuie să conțină grăsimi, grăsimea detectată a fost de 0,5%. Chiar și în această cantitate, proporția de grăsimi vegetale a constituit 79,5%.

Potrivit Galinei Cecico, șeful laboratorului de testare, specialiștii nu au avut pretenții la calitatea untului și a smântânii: „Recent am început să testăm „laptele pentru conținutul de grăsimi străine, fapt pe care nu l-au știut majoritatea producătorilor. Nimeni nu se aștepta ca în brânza „Grăuncior”, „Gingășie”, „Făguraș” de la JLC să nu fie aproape nici o grăsime de lapte. Astfel, cumpărătorul nu plătește pentru un produs lactat integral, ci pentru o anumită masă care constă de fapt din ingrediente pe bază de plante”.

În brânzica „Mic vis”, pe care este specificat că are 0% grăsime, sunt prezentate de fapt 7% grăsimi, în care 37,8% sunt de origine vegetală.

Olga Obuhova, tehnolog la compania JLC s-a arătat revoltată de aceste constatări susţinând că acestea vor fi contestate. „Datele prezentate nu sunt adevărate. Noi producem aceste brânzeturi din lapte degresat”, a declarat pentru Mold-street, specialista.

Contactat de TV8, un reprezentant al companiei ne-a comunicat că vor reveni în scurt timp cu un comentariu. Departamentul tehnic al companiei nu a răspuns la apelul telefonic pentru a ne oferi o reacție.

În brânzica de la „FPP Bantcard” care are o grăsime de 10%, nivelul grăsimilor vegetale este de aproximativ 14%, iar în produsul „Voinicel” – 18,3%.

În urma examinării, testul nu a fost trecut și de următoarele produse: untul ucrainean Latti (7,5%), brânza moale de la CM-Com (6,2%), cașcavalul „Suluguni GM-Com” (10%), cașcavalul de la Savushkin (6,4%), cașcavalul „Mozzarella fresco 39% lapte” etc.

Printre produsele altor producători care depășesc procentajul permis de grăsimi vegetale sunt:

 • Lapte condensat „Icinea” – 93,97 % grăsimi străine;
 • Lapte condensat „Irisca”, „Icinea” – 92,05 % grăsimi străine etc.

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

2 Comentarii

 1. Oricine

  ce nu va e clar ca firmele locale sanatoase modlvenesti GRAUNCIOR FAGURAS sunt denigrate la comanda UE si politicul KGB-ist care e in guvern are interes sa importe laptele cancerigen din occident DENIGRAND piata locala moldovenaeasca!?!? articolul asta e de toata jena si mincinos in totalitate.

  Răspuns
 2. Oricine

  in loc sa incurajeze productia locala moldoveneasca si firmele moldovenesti care vand produse SANATOASE locale, ei lauda Cancerul venit din occident si abereaza ca piata locala ,, nu Respecta normele,,

  Pai ce nu va e clar ca astia sunt platiti sa denigreze si sa inchida productia moldoveneasca de lapte?!? poate si CRICOVA produce vin cancerigen in viziunea acestor asasini economici criminali la comanda UE

  Răspuns

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *