În piețele comerciale se vând căpșuni de proveniență ucraineană la un preț cu mult mai mic decât cele de producție autohtonă. O spun producătorii locali, care se plâng că astfel sunt nevoiți să-și comercializeze fructele la prețuri neavantajoase.

În același timp, reprezentanții Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor ne-au comunicat că nu dețin informații cum că ar fi avut loc importuri de căpșuni din Ucraina. Potrivit lor, până la moment au fost importate doar 55 de tone de căpșuni din Olanda, Grecia, Spania și România.

Viorel Gavriluța, producător din satul Copanca, raionul Căușeni, a relatat pentru Agrobiznes că în ultimele zile pe piață, pe lângă căpșunele de producție autohtonă, se comercializează și cele importate din Ucraina, ceea ce influențează mult prețul.

„Cu două săptămâni în urmă am început să comercializăm căpșunile noastre. Prețul era de circa 100-120 lei/kg. Este un preț normal luând în considerare faptul că este prima căpșună. Brusc a început importul din Ucraina, cu un preț foarte mic, de circa 40 hrivne, adică aproximativ 30 lei/kg, iar asta influențează prețul pe care îl cerem noi ca și producători autohtoni. La moment, din cauza situației respective suntem nevoiți să vindem cu 60-80 lei/kg de căpșune. Din câte cunoaștem noi, ucrainenii aduc până la vamă produsul, iar ai noștri o cumpără de acolo și o vând pe piață. Solicităm ca reprezentanții instituțiilor de profil să se implice în situația creată și să identifice soluții. Suntem îngrijorați, pentru că la moment nu suntem în plin sezon ca să avem așa prețuri joase. Anul trecut, cel mai mic preț a fost de 25 lei/kg angro. Dacă acum vindem cu 60 lei căpșuna din sere, nu pot să-mi imaginez ce poate să fie peste 2 săptămâni”, a spus îngrijorat producătorul.

Contactat de Agrobiznes, Alexandru Donica, specialist principal al Serviciului coordonarea posturilor sanitar-veterinare şi fitosanitare în cadrul ANSA, ne-a comunicat că conform datelor oficiale nu au fost înregistrate importuri de căpșune din Ucraina.

„Conform datelor parvenite de la cele 7 posturi de frontieră unde sunt inspectorii Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor nu avem date că s-au importat căpșune din Ucraina. Au fost importate, în anul curent, circa 55 tone de căpșune din Olanda, Grecia, Spania, România. Dacă producătorii susțin că se comercializează căpșune din Ucraina atunci ar trebui sesizați proprietarii piețelor, sau magazinelor ca să prezinte certificatele de nocivitate și alte documente”, a menționat reprezentantul ANSA.

Producătorii sunt îngrijorați că în plin sezon prețul căpșunilor ar putea să scadă chiar și până la 10 lei/kg.