paris_homosexuali_thumb_630_380Prima nuntă între persoane homosexuale din Franța, a fost perturbată de protestatari conservatori, ce și-au manifestat dezaprobarea față de gestul celor doi, huiduind îndelung cuplul. Conservatorii francezi și activiștii catolici continuă să se opună deciziei de legalizare a căsătoriilor gay în Franța, ce a generat o scindare majoră în societatea franceză, scoțând în stradă sute de mii de persoane.

Cei doi bărbați homosexuali, Vincent Aubin și Bruno Boileau, au schimbat jurămintele căsătoriei la primăria din Montpellier în fața primarului, a rudelor, a prietenilor și a sute de jurnaliști, în timp ce aproximativ 200 de ofițeri de poliție și o unitate mobilă au stat de jur-împrejurul primăriei, pentru a preveni întreruperea ceremoniei de către protestatari, potrivit CNN. Cu toate acestea, activiștii împotriva căsătoriilor gay au reușit totuși să perturbe nunta, unii dintre ei fiind urmăriți de poliție și arestați, precizează The Guardian.

Legalizarea căsătoriilor homosexuale a atras o puternică opoziție din partea conservatorilor și a Bisericii Catolice, sute de mii de persoane protestând în Paris în ultimele luni. Duminica trecută, un marș împotriva căsătoriei gay a atras 150.000 de participanți, conform estimărilor poliției, organizatorii afirmând în schimb că a atras 1 milion de persoane, ce au umplut piața centrală din Paris, conform CNN.

Și numeroși primari francezi și-au manifestat dezaprobarea față de această nouă lege. Unii edili din cadrul partidului de dreapta „Uniunea pentru Mişcarea Populară” au afirmat chiar că vor refuza să oficieze personal căsătorii între persoane de același sex, precizând în același timp că alte persoane din cadrul administrației vor realiza acest lucru, conform legii, scrie Radio France Internationale.

„Pentru mine, căsătoria e despre un bărbat, o femeie și copii. Dacă un cuplu gay vrea să se căsătorească, îi voi ruga pe voluntarii de la Primărie să oficieze acea nuntă. Ne vom îndeplini îndatoririle publice, chiar și în Vienne”, a afirmat primarul comunei franceze Vienne, Jacques Remiller.

Un cuplu ar putea intenta proces împotriva unui primar care refuză oficierea căsătoriei lor, ce ar putea conduce la o sentință de până la trei ani de închisoare, o amendă de peste 45.000 euro și chiar înlăturarea din funcție.

Sursa: semneletimpului.ro