Selectați pagina

Primatul Arhiepiscopiei Americane a anunţat că “Bisericile noastre se vor uni”, și a vorbit despre rolul Papei în viitoarea “Biserică” unificată

Primatul Arhiepiscopiei Americane a anunţat că “Bisericile noastre se vor uni”, și a vorbit despre rolul Papei în viitoarea “Biserică” unificată

Arhiepiscopul Elpidofor a îndemnat oamenii să cugete despre faptul că “Bisericile noastre se vor uni”, și a vorbit despre rolul Papei în viitoarea Biserică unificată.

Arhiepiscopul-Elpidofor

Ereticii din Răsărit se vor uni cu cei din Apus. Sfânta Biserică Ortodoxă nu va fi parte la această fărădelege

Primatul Arhiepiscopiei Americane a Patriarhiei Constantinopolului Arhiepiscopul Elpidofor (Lambriniadis) a ținut la Universitatea Fordham din New York o prelegere pe tema “Viitorul relațiilor dintre ortodocși și catolici în Statele Unite”, raportează Panorthodox SYNOD.

Ierarhul Fanarului a descris modelul său de dialog ecumenic între Constantinopol și Roma, în care printre altele se presupune că confesiunile vor putea săvârși slujbe comune, vor sărbători împreună Paștile, iar ortodocșilor li se va permite să se căsătorească cu persoane neortodoxe. În opinia sa, dialogul cu Biserica Romano-Catolică “depășește sfera contradicțiilor teologice”.

“Astăzi mai mult ca oricând trebuie să ne gândim nu doar la diferențele care ne despart, ci la modul în care vom putea apropia unificarea Bisericilor noastre prin intermediul experienței redescoperite a comuniunii bazate pe recunoașterea reciprocă, mărturisirea comună a credinței, acceptarea diversității, schimbul liturgic, sinodalitate și sobornicitate, misiune și evanghelizare, intercomplementaritate, reînnoire și reformă și, în cele din urmă, datorită rolului papei”, a subliniat Arhiepiscopul Elpidofor.

În ceea ce privește papalitatea, el a precizat: “Cum vom defini autoritatea în Biserică va avea un impact direct asupra capacității noastre de a activa și de a exista ca o singură Biserică”. Ierarhul a citat în acest sens viziunea Patriarhului Bartolomeu, care “recurge la expresii frumoase vorbind despre “întâietatea iubirii, cinstei și slujirii”.

Ca exemplu de interacțiune, Arhiepiscopul Elpidofor a subliniat sprijinului acordat de pastorul bisericii Romano-Catolice din SUA Timothy Michael Dolan cu privire la problema Sfintei Sofia, și a menționat că “solidaritatea ecumenică din ultimele luni a fost incredibilă”. În același timp, reprezentantul Fanarului consideră că “mișcarea ecumenică în ansamblu se află în criză”.

Anterior presa a relatat despre “visul” Cardinalului Bisericii Romano-Catolice Christoph Schönborn ca Sfânta Sofia să devină “centrul de întâlnire a tuturor religiilor”.

Sursa: https://panorthodoxsynod.blogspot.com/2020/09/archbishop-elpidophoros-of-americathe.html

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *