Majoritatea PAS din Republicii Moldova a ratificat Convenția de la Istanbul. Dar ce-i cu acest document, criticat de altfel de mulți oficiali din Polonia, care au și propus retragerea țării lor din Convenție. Subiectul redevine actual, dat fiind vizita anunțată de Vicepremierului Andrei Spânu la Varșovia.

nu-conventiei-de-la-istanbul

Scopul Convenției este în general bun, controverse stârnind câteva nuanțe, care confirmă că diavolul se ascunde în detalii. Vreau la câteva din ele să mă opresc:

– Convenția de la Istanbul presupune că sexul și „genul” sunt două concepte diferite. Conform articolului 3 (c), „genul” va însemna „rolurile, comportamentele, activitățile și atributele construite social, pe care o societate dată le consideră adecvate pentru femei și bărbați.”

– Termenul de „gen” folosit de Convenția de la Istanbul se refera la „sexul social”, un construct social care variază și care este, în principiu, independent de realitatea biologică a persoanei (bărbat/femeie). Această definiție nu se regăsește în niciuna din celelalte convenții internaționale.

Ce înseamnă asta? Simplu. Copiii nu mai sunt fetițe sau băieții de la naștere, sunt doar ființe sociale care-și vor alege singuri sexul.

De exemplu, părinții nu ar putea să se opună controversatelor ore de educație sexuală, în cadrul cărora copiii sunt încurajați să exploreze și să accepte diversele orientări sexuale și identități de „gen”. Părinții ar putea fi acuzați de violență împotriva fetiței lor dacă, de exemplu, refuză să o trateze drept băiețel, dacă ea dorește așa.

Prevederile Convenției de la Istanbul sunt contrare viziunii creștine asupra familiei, ca reprezentând uniunea dintre un bărbat și o femeie. Acest precept religios ar putea fi stigmatizat drept tradiție bazată pe comportamente stereotipe. Conform articolului 42 din Convenția de la Istanbul, „cultura, obiceiul, religia, tradiția sau așa-numita onoare nu vor fi considerate ca o justificare.”

Acestea sunt doar câteva prevederi care au revoltat oficialii polonezi, dar care au stârnit admirația organizațiilor LGBT din Republica Moldova. Pentru că după ratificarea Convenției de la Istanbul, GenderDoc-M a scris „VICTORIE” pe pagina oficială de pe Facebook.

Dacă ar cunoaște moldovenii cel puțin aceste prevederi ale Convenției de la Istanbul, ar fi fost de acord cu ratificarea ei? Nu ar fi cazul ca să fie organizate campanii de informare, apoi referendumuri naționale, înainte de a adera la tot felul de chestii?

Autor: Ion Harghel