Selectați pagina

Prețurile medii de vînzare a produselor agricole s-au mărit faţă de 2019

Prețurile medii de vînzare a produselor agricole s-au mărit faţă de 2019

În Moldova s-au scumpit produsele agricole.

Astfel, prețurile medii de vînzare a produselor agricole în trimestrul I 2020, comparativ cu aceeași perioadă a anului 2019, au crescut cu 8,8%, transmite Noi.md.

Anunțul a fost făcut de Biroul Național de Statistică, menționînd, în același timp că, în ianuarie-martie 2020 faţă de perioada respectivă a anului 2019, la produsele vegetale preţurile producătorului au crescut în medie cu 15,9%, iar la produsele animaliere a fost înregistrată micșorarea preţurilor în medie cu 6,7%.

Potrivit BNS, majorarea prețurilor la produsele vegetale în trimestrul I 2020 a fost determinată de creșterea preţurilor la struguri de soiuri de masă – de 2,0 ori, fructe sămințoase – cu 67,7%, floarea soarelui (excluzînd seminţe de soi) – cu 23,3%, culturi leguminoase pentru boabe – cu 14,1%, rapiță – cu 12,8%, cartofi – cu 9,8%, porumb (excluzînd seminţe de soi) – cu 8,1%.

În același timp, scăderea prețurilor la produsele animaliere în ianuarie-martie curent, a fost o consecință a faptului că în această perioadă au scăzut prețurile de vînzare a porcinelor (în masă vie) cu 18,3%, păsărilor (în masă vie) – cu 7,6%.
Totodată, au crescut preţurile la ovine şi caprine (în masă vie) – cu 30,5%, bovine (în masă vie) – cu 6,7%, lapte – cu 5,3%, ouă alimentare – cu 3,9%.

Datele BNS sînt prezentate pe întreprinderile agricole şi gospodăriile ţărăneşti (de fermier) cu suprafaţa terenurilor agricole de 50 ha şi peste (fără teritoriul din partea stîngă a Nistrului şi mun. Bender) şi reflectă evoluţia preţurilor medii reieşind din structura efectivă a vînzărilor produselor agricole realizate de către acestea.

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *