Selectați pagina

Prețurile la alimente cresc pentru a noua lună consecutiv

Prețurile la alimente cresc pentru a noua lună consecutiv

Indicele global al preţurilor la produsele alimentare a crescut în februarie pentru a noua lună consecutiv. Acesta a atins cel mai ridicat nivel din iulie 2014, pe fondul scumpirii uleiurilor vegetale şi a zahărului, potrivit Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură, citat de agrotv.md

pret grau alimente

Cresc prețurile la alimente

FAO publică lunar propriul său indicator, înregistrând modificările de costuri la un coş de alimente format din cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne şi zahăr.

În februarie, preţurile la cereale s-au majorat cu 1,2 la sută, după ce sorgul pe pieţele internaţionale s-a scumpit cu peste 17 la sută, datorită achiziţiilor semnificative din China. Valoarea grâului s-a menţinut în mare parte stabil, dar nu și în cazul porumbului şi al orezului.

Costul grâului s-a mărit cu 6,8 la sută în ianuarie, din cauza cererii globale solide şi a creșterii taxei la exporturile rusești, anunţată de oficialii de la Moscova, a informat FAO.

Luna trecută, zahărul s-a scumpit cu 6,4 la sută, iar uleiurile vegetale – cu 6,2 la sută, constituind cel mai ridicat nivel din aprilie 2012.

Preţurile la produsele lactate s-au majorat cu 1,7 la sută, iar la carne cu 0,6 la sută, pe fondul reducerii importurilor de carne de porc de către China.

Se estimează că producţia mondială de cereale în sezonul 2020 va fi de peste 2,7 miliarde de tone, ceea ce reprezentă o sporire de 1,9 la sută faţă de perioada precedentă.

Această revizuire reflectă creşterea cantității de grâu cu 7,5 milioane de tone în plan global, conform informațiilor publicate recent de autorităţile din Uniunea Europeană, Rusia, Kazahstan și Australia.

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.