Selectați pagina

Preşedintele Turciei către UE: “Păstraţi-vă ideile pentru voi”

Preşedintele Turciei către UE: “Păstraţi-vă ideile pentru voi”

erdogan-UEPreşedintele turc, conservatorul Recep Tayyip Erdogan, a respins criticile Uniunii Europene privind arestările masive care au vizat presa ostilă regimului său, cerându-le europenilor să se “amestece în propriile afaceri”.

“Uniunea Europeană nu poate interveni asupra măsurilor luate (…) în cadrul legal, împotriva unor elemente care ameninţă securitatea noastră naţională”, a declarat Erdogan într-un discurs difuzat de televiziuni, în oraşul Izmir, informează Mediafax. “Nu au decât să se amestece în propriile afaceri”, a adăugat el, în prima intervenţie după arestările de duminică.

Şefa diplomaţiei UE, Federica Mogherini, şi comisarul responsabil cu Politica europeană de Vecinătate şi Negocierile de Extindere, Johannes Hahn, au denunţat operaţiunile poliţiei turce, calificându-le contrare “valorilor europene” şi “incompatibile cu libertatea presei”.

Erdogan i-a avertizat pe cei doi oficiali europeni cu privire la eventuale presiuni asupra judecătorilor, procurorilor şi poliţiei din Turcia. “Mă întreb dacă cei care menţin această ţară la uşa UE de 50 de ani ştiu ce reprezintă aceste măsuri”, a precizat el, făcând aluzie la arestări.

“Elementele care ameninţă securitatea noastră naţională vor primi răspunsul adecvat, chiar dacă fac parte din presă”, a adăugat preşedintele.

“Când luăm asemenea măsuri, ceea ce ar putea spune UE sau dacă acceptă sau nu, ne este egal (…). Păstraţi-vă ideile pentru voi”, a mai spus Erdogan.

“Nu ne preocupă ceea ce ar putea spune UE, dacă ne acceptă sau nu ca membri, nu avem astfel de preocupări. În prezent, ne concentrăm pe protejarea securității naționale”, a mai afirmat Erdogan, conform Agerpres. “Ei spun că este vorba de libertatea presei, dar nu are nimic de-a face cu aceasta”, a explicat președintele, acuzându-i pe ziariștii arestați că fac parte dintr-o rețea ce vizează subminarea guvernului.

Arestările de duminică au vizat în principal cotidianul Zaman şi o televiziune apropiată predicatorului islamist Fethullah Gulen, aflat în exil în Statele Unite din 1999, un fost aliat al lui Erdogan, devenit inamicul lui.

Poliţia a arestat duminică 27 de persoane la Istanbul şi în mai multe oraşe din Turcia, în special jurnalişti, printre care Ekrem Dumanli, redactorul-şef al Zaman. Luni dimineaţă, televiziunea turcă a anunţat că trei dintre aceştia au fost eliberaţi în cursul nopţii, dar că 24 de persoane erau în continuare reţinute şi chestionate de poliţia din Istanbul.

Sursa: http://www.mediafax.ro

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

1 Comentariu

  1. Radu Humor

    Erdogan este, la fel ca şi Putin unul dintre liderii pe care iudeo-masoneria nu-i poate nici cumpăra, nici înfricoşa !Pentru că îşi iubesc Patria şi nu vor să ajungă cetăţenii lor slugile unor şmecheraşi perciunaţi, nici bogăţiile ţărilor lor la cheremul alogenilor de tot felul !
    Bravo lor că le dau cu flit la alde Obama, Hollande, Merkel sau Rompuy cu toată şleahta lor de Nom-işti !

    Răspuns

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Статьи на русском языке

Статьи на русском языке