Selectați pagina

Preşedintele Belorusiei afirmă că vizita Papei este posibilă DOAR cu acordul Bisericii Ortodoxe

Preşedintele Belorusiei afirmă că vizita Papei este posibilă DOAR cu acordul Bisericii Ortodoxe

Vizita Papei în Belarus nu trebuie să provoace o “schismă ireparabilă”, și fără acordul Bisericii Ortodoxe “nu vom accepta acest lucru”, a subliniat Alexandr Lukașenko.

Președintele din Belarus a declarat că vizita conducătorului cultului papistaş, Papa Francisc, în Belorus poate avea loc doar cu acordul “confesiei noastre principale” – Bisericii Ortodoxe. Alexandr Lukașenko a menționat acest lucru în timpul unei întâlniri cu Exarhul patriarhal al întregii Belarus, Mitropolitul de Minsk și Zaslavl Veniamin, informează BelTA.

“Se vorbește mult despre vizita Papei: despre invitație ș.a.m.d.”, a menționat președintele din Belarus. “Vreau să-mi cunoașteți poziția, și societatea trebuie să mă audă. Papa este conducătorul statului și al bisericii, prin urmare dacă invitația vine din Belarus, ea trebuie să fie făcută din partea șefului statului și al Bisericii Ortodoxe, cu care catolicii au o mulțime de probleme”.

Potrivit lui Lukașenko, el nu vrea să “se regăsească între ciocan și nicovală și să creeze anumite inconveniențe”.

“Prin urmare, tot felul de insinuări, vorbe că aproape cladestin va sosi Papa, și aici se va aduna o mulțime din toată Europa… Bineînțeles, vor veni catolici din toată Europa, în jur de o sută sau două sute de mii, acesta este un fapt. Dar a-l pune pe Papa într-o asemenea situație – când statul îl invită, iar Biserica Ortodoxă, principala noastră confesiune și Patriarhul nostru nu vor fi de acord, nu vom merge niciodată acest lucru. Nu am fost și nu vom fi schismatici”, a declarat el.

Lukașenko a adăugat că el personal nu este împotriva vizitei Papei în Belarus, “dar trebuie atins un acord general în acest sens”.

“Acest lucru nu trebui să provoace o dezbinare ireparabilă. Prin urmare, nu trebuie de purtat conversații ambigue la acest subiect și de jucată această carte într-un joc politic. Acest lucru este inacceptabil”, a subliniat el.

Amintim că la începutul lunii septembrie, șeful Ministerului de Externe din Belarus, în cadrul unei întâlniri cu un reprezentant al Vaticanului, a confirmat invitația Papei Francisc de a vizita republica.

Anterior Alexandr Lukașenko a comentat situația cu liderul catolicilor din Belarus, care nu a fost lăsat să intre în Belarus, declarând că “nimeni nu va avea permisiunea să călătorească în Polonia și să primească sfaturi cum să ne distrugă țara”.

Sursa: https://www.belta.by/president/view/lukashenko-vyskazalsja-o-priglashenii-papy-rimskogo-v-belarus-413704-2020

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *