Selectați pagina

Presa italiană: În Moldova există piața „on-line” de organe umane

Presa italiană: În Moldova există piața „on-line” de organe umane

presa-italiana-In-moldova-exista-piata-on-line-de-organe-umaneSalariu mediu al unui cetățean al Republicii Moldova înmulțit cu 35 constituie opt mii de euro. Anume la acest preț, moldovenii care au nevoie de bani, își vând un rinichi. Despre asta scrie publicația italiană Atlas, citată de UNIMEDIA.

După ce introduci în Google cuvintele „vând rinichi Moldova”, primul rezultat care apare pe monitor este anunturi.md – un site care afișează anunțuri scurte, asemănătoare cu multe alte ce pot fi găsite pe site-uri care vând creme, cărți sau produse pentru acasă.

„Am 26 de ani, nu beau, nu fumez și am probleme financiare”, începe un anunț, după care urmează detalii despre grupa sangvină și prețul: €15.000. Dar dacă cauți mai intens poți găsi oferte la un preț mai mic.

Andrei, un tânăr din Chișinău în vârstă de 19 ani, vinde un rinichi la opt mii de euro pentru că are nevoie urgentă de bani: „Trebuie să fac operație cât mai curând posibil, am prea multe datorii. Dacă aș fi găsit banii prin alte metode, nu aș vrea să ajung la operație”, spune Andrei.

Publicația reamintește cazul lui Vladimir Dimineț, dintr-un sat din sudul Moldovei, care a vândut un rinichi în 1999, cu două mii de euro, iar în 2003 a murit de o boală renală. „La etapa actuală, în Republica Moldova activează mai multe organizații non-guvernamentale care încearcă să crească gradul de conștientizare a problemei în cauză, în special în mediul rural, în timp ce organele de poliție organizează seminarii pentru medici cu privire la diferențele dintre un transplant legal și unul ilegal”, conchide autorul articolului.

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Статьи на русском языке

Статьи на русском языке