Selectați pagina

Preoții ortodocși ai Bisericii Ortodoxe Ucrainene Canonice anunță presiuni și persecuții din partea autorităților locale

Preoții ortodocși ai Bisericii Ortodoxe Ucrainene Canonice anunță presiuni și persecuții din partea autorităților locale

Preoții eparhiei Cernăuți a Bisericii Ortodoxe Ucrainene, subordonate Patriarhiei de la Moscova, s-au adresat autorităților locale cu o scrisoare deschisă în care anunță persecuții și presiuni asupra preoțimii din Ținutul Herța.

Potrivit scrisorii deschise, postate pe site-ul Uniunii Jurnaliștilor Ortodocși și citate de Agenția BucPress, asupra clerului din ținutul Herța din componența Eparhiei Cernăuți sunt exercitate presiuni din partea puterii locale cu scopul de a agita pentru aderarea la nou creata Biserică Ortodoxă Autocefală.

Scrisoarea este adresată șefului Administrației Raionale de Stat Herța, Secției Raionale Herța de Poliție din regiunea Cernăuți și Secției interraionale a Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU) în Noua Suliță. Apelul este semnat de Starețul Mănăstirii Bănceni, arhiepiscopul Longhin (Mihai Jar), protoiereul Pavel Dumitru al Ținutului Herța și 24 de preoți ortodocși din raionul Herța (majoritatea etnici români – n.red.).

„Ca cetățeni ai Ucrainei anunțăm că din partea organelor puterii de stat au loc urmăriri penale și persecuții împotriva clerului, sunt exercitate presiuni asupra preoțimii și enoriașilor ai Bisericii Ortodoxe Ucrainene din Ținutul Herța”, se spune în document.

Scrisoarea deschisă anunță că preoții sunt impuși de autorități să umble prin sat și să convingă enoriașii să accepte alipirea la biserica autocefală.  „Vrem să întrebăm de Guvernul nostru de ce este încălcată legea Ucrainei? Din câte știm, Biserica este separată de stat, acest fapt este scris în articolul 35 al Constituției”, se spune în Apel.

Semnatarii apelului solicită autorităților ucrainene să le fie asigurată securitatea personală și să fie respectate drepturile fundamentale ale omului. „Rămânem fideli Bunului Dumnezeu, Bisericii Ortodoxe Ucrainene canonice, fiind reprezentantă de ÎPS Onufrie, Mitropolitul Kievului și al Întregii Ucraine…”, se spune în apelul adresat autorităților locale și semnat de 24 de preoți ortodocși.

De menționat că până în momentul de față autoritățile locale Herța nu au făcut publică poziția referitoare la posibilele persecuții anunțate de clerul ortodox din Cernăuți.

Agenția BucPress – www.bucpress.eu  

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Статьи на русском языке

Статьи на русском языке