Selectați pagina

Premierul Suediei refuză retragerea cetăţeniei jihadiştilor ISIS, declarînd că au dreptul să se întoarcă în ţară

Premierul Suediei refuză retragerea cetăţeniei jihadiştilor ISIS, declarînd că au dreptul să se întoarcă în ţară

Stefan Löfven, premierul Suediei si liderul de stanga al Partidului Socialist, a exclus posibilitatea retragerii cetateniei jihadistilor Statului Islamic din Suedia si a declarat ca au dreptul sa se intoarca in tara.

Nyheter Idag a raportat recent ca Löfven a declarat ca Ministerul Afacerilor Externe i-a avertizat anterior pe cei care calatoresc in si in jurul regiunii in care luptau teroristii ISIS, ca acei indivizi care au fost capturati nu ar trebui sa anticipeze vreo asistenta din partea guvernului suedez la nivel consular.

Primul ministru a afirmat, totusi, ca se va abtine de la retragerea cetateniei suedeze luptatorilor statului islamic, afirmand ca este dreptul lor sa se intoarca in tara daca doresc. El a spus apoi ca, la intoarcerea lor, ar fi sarcina serviciului de informatii si a organelor de drept sa tina evidenta luptatorilor teroristi care se intorc, sa-i aresteze si sa-i pedepseasca.

Declaratia lui Löfven este in contrast puternic cu liderul populist de dreapta al partidului Democratii Suedezi, Jimmie Åkesson, care in legatura cu aceasta chestiune a declarat: „Daca aleg sa plece pentru a sprijini organizatia terorista statul islamic, in opinia mea, ei si-au terminat toate drepturile pentru a se numi suedezi. Atunci nu ar trebui sa fie cetateni suedezi”.

Intr-o reactie la comentariile premierului Löfven, Paula Bierler, purtatoarea de cuvant a politicii de migratie a partidului Democratii Suedezi, a fost de acord cu Åkesson, scriind: „Persoanele care au parasit Suedia pentru a se alatura statului islamic trebuie considerat ca au incetat sa fie cetateni suedezi.”

Din 2012, cel putin 150 dintre cei aproximativ 300 teroristi care au parasit tara pentru a lupta alaturi de jihadistii statului islamic s-au intors in tara. Potrivit lui Jan Jönsson, un politician local, cel putin 19 dintre acesti teroristi islamici traiesc in prezent in capitala suedeza Stockholm.

In Malmö, un oras din sudul tarii, care a devenit celebru pentru zonele interzise unde locuiesc numai imigranti din Orientul Mijlociu si nordul Africii, circa douazeci de teroristi ai Statului islamic opereaza in moschei clandestine si ilegale pe care le folosesc pentru a recruta noi teroristi islamisti radicali pentru jihadul lor impotriva Occidentului.

Michael Helders, un activist in domeniul extremismului impotriva violentei, a declarat ca fostii luptatori ISIS sunt adesea „vazuti ca eroi de catre tinerii care sunt expusi riscului radicalizarii”. El a adaugat ca „creste ingrijorarea si desigur creeaza instabilitate. Oamenii sunt ingrijorati pentru copiii lor. „

Dintre cei 300 de teroristi islamici care au parasit Suedia pentru a se alatura Statului Islamic si altor organizatii teroriste din Irak si Siria, aproximativ jumatate au revenit in Suedia, 50 sunt considerati ucisi, si alti 100 au ramas in Orientul Mijlociu.

Odata cu dezmembrarea Statului Islamic, putem sa ne asteptam ca aceasta problema a teroristilor care se intorc, sa ramana in fruntea dezbaterii politice in multe tari din Europa de Vest.

Alice Bah Kuhnke, ministra Culturii si Democratiei, a facut un comentariu duminica la televiziunea statala suedeza SVT, raspunzand la intrebarea „cum ar trebui tratati dezertorii jihadisti care se intorc”.

Kuhnke a spus: „In primul rand, daca exista suspecti de crime, trebuie sa fie investigati. Si orice crima trebuie sa fie pedepsita. Dar dupa asta avem nevoie de structuri locale, ca servicii sociale, in toata tara noastra pentru a-i integra din nou in societatea noastra democratica”.

Sursa: https://voiceofeurope.com/2019/03/swedish-prime-minister-refuses-to-strip-citizenship-isis-fighters-can-return/

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *