Selectați pagina

Premieră mondială! Un organ complet funcţional a fost creat în corpul unui animal viu

Premieră mondială! Un organ complet funcţional a fost creat în corpul unui animal viu

laboratorUn organ complet funcţional a fost creat pentru prima dată în istorie în interiorul corpului unui animal viu, scrie medifax.ro.

Potrivit unui studiu realizat recent pe şoareci de cercetătorii din Scoţia, mai multe celule au reuşit să se dezvolte şi să formeze un timus – un organ important al sistemului imunitar – complet funcţional. Ele au fost combinate apoi cu alte celule cu rol de suport şi transplantate în corpurile unor şoareci.

Această reuşită medicală ar putea deschide calea către noi alternative în domeniul transplantului de organe.

Timusul este un mic organ din cavitatea toracică, situat între cei doi plămâni şi inimă, care reprezintă o parte importantă a sistemului imunitar. Timusul produce celulele T, care ajută organismul să lupte împotriva infecţiilor.

Pacienţii care au nevoie de un transplant de măduvă şi copiii care s-au născut fără un timus funcţional ar putea beneficia de urma acestei descoperiri.

Diverse metode de stimulare a timusului ar putea să îi ajute şi pe oamenii în vârstă. Acest organ se micşorează odată cu înaintarea în vârstă şi duce astfel la slăbirea sistemului imunitar.

Totuşi, există o serie de obstacole care împiedică transformarea acestui studiu pe animale într-o terapie aplicabilă pacienţilor umani. Tehnica actuală foloseşte embrioni. Acest fapt înseamnă că timusul astfel dezvoltat nu va fi un ţesut compatibil cu pacientul.

Cercetătorii trebuie de asemenea să se asigure că celulele transplantate nu vor creşte necontrolat şi nu vor prezinta astfel un risc de cancer.

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *