celule-stemOfereau ilegal o sansa la viata si scoteau bani grei din asta. Centrul pentru Combaterea Traficului de Fiinte Umane a pornit o cauza penala impotriva unei clinici private, care pastra celule stem recoltate de la nou-nascuti. Potrivit politiei, proaspetele mamici plateau pentru prelevarea si conservarea celulelor fara ca sa stie ca nu le vor putea utiliza ulterior. Si asta deoarece firma denumirea careia nu a fost divulgata de catre anchetatori, nu avea licenta pentru asa ceva.

Potrivit politiei, compania cu capital strain activeaza in tara noastra din 2012. In tot acest timp agentul economic oferea ilegal servicii de recoltare si conservare a celulelor stem de la nou-nascuti. Acestea pot fi utlizate ulterior contra mai multor boli de care poate suferi copilul.

Potrivit protv.md, pentru recoltarea celulelor stem mamele achitau companiei intre 900 si 1400 de euro initial si pana la 90 de euro pentru pastrarea acestora. Cum procedura era ilegala, politia spune ca in aceasta schema erau implicati medici de la mai multe spitale din capitala.

Dupa ce celulele stem erau recoltate, acestea erau transmise de catre un curier in laboratorul de pastrare din incinta clinicii. Acum celulele stem au fost sechestrate de catre autoritati.

Daca agentul economic va fi gasit vinovat, risca o amenda de pana la 160 de mii de lei sau inchisoare de pana la 15 ani. Anul trecut autoritatile au mai deschis o cauza penala impotriva unei clinici, care oferea aceleasi servicii, contra aceleiasi plati. Politia spune ca investigheaza o posibila legatura intre aceste doua cazuri.

Conform legii cu privire la transplant, modificat in decembrie 2013, doar institutiile publice pot recolta si pastra celule stem. Potrivit Agentiei de Transplant, in tara noastra nici un spital de stat nu are licenta in acest sens.

Celulele stem pot reface un tesut care si-a pierdut capacitatea de autoreparare. Specialistii sustin ca ulterior pe parcursul vietii acestea pot trata zeci de boli. Ele pot fi colectate o singura data in viata unui om – la nastere, din sangele ombilical si placentar.