Selectați pagina

Pr. Ioanichie Bălan: 6 condiţii pentru care trebuie să-ţi mai mărturiseşti o dată păcatele! E foarte important!

Pr. Ioanichie Bălan: 6 condiţii pentru care trebuie să-ţi mai mărturiseşti o dată păcatele! E foarte important!

În ce condiții păcatele mărturisite o dată, mai trebuie mărturisite la spovedanie?
Părinte, păcatele mărturisite o dată, mai trebuie mărturisite la spovedanie?

Păcatele, odată mărturisite şi dezlegate, sunt iertate prin harul Duhului Sfânt şi nu mai trebuie spovedite. Totuşi, în următoarele condiţii ele mai pot fi mărturisite:

– dacă nu au fost mărturisite complet;

– dacă au fost săvârșite din nou, după spovedanie;

– dacă duhovnicul nu a dat canon pentru ele;

– dacă persoana n-a împlinit canonul dat de duhovnic;

– dacă persoana cere să i se schimbe canonul dat;

– dacă persoana își schimbă duhovnicul, pentru ca noul duhovnic să poată cunoaște în ce stare sufletească se află credinciosul.

***

Rugăciune pentru spovedanie

Ție, Doamne, Celui Ce ești Unul bun și Care nu ții minte răul, Îți mărturisesc păcatele mele. La tine cad strigând eu, nevrednicul: greșit-am, Doamne, greșit-am și nu sunt vrednic să caut spre înălțimea cerului din pricina mulțimii nedreptăților mele. Dar, Doamne al meu, dăruiește-mi lacrimi de pocăință, Cel Ce ești Unul Bun și Milostiv, ca prin acestea rugându-mă Ție, să mă curățesc mai înainte de sfârșitul meu de tot păcatul. Căci prin înfricoșătoare și groaznice locuri am a trece odată ce mă voi despărți de trup, și mulțime de demoni întunecați și lipsiți de omenie mă vor întâmpina atunci, și nimeni nu mă va însoți ca să-mi vină întru ajutor sau să mă izbăvească. Pentru aceea cad înaintea bunătății Tale, să nu mă dai celor ce mă batjocoresc, nici să se laude cu mine vrăjmașii mei, Bunule Doamne, nici să zică: în mâinile noastre ai venit și nouă ne-ai fost dat. Nu, Doamne, nu uita mărinimiile Tale și nu-mi răsplăti mie după fărădelegile mele, nici nu Îți întoarce fața Ta de la mine. Ci Tu, Doamne, mustră-mă, însă cu milă și îndurare, ca să nu se bucure de mine vrăjmașul meu. Ci stinge înfricoșarea lui care o îndreaptă asupra mea și toate lucrurile lui le zădărnicește. Și dă-mi cale neîmpiedicată către Tine, Bunule Doamne, pentru că și de am păcătuit, n-am alergat la al tămăduitor și n-am întins mâinile mele către Dumnezeu străin. Nu lepăda, dar, rugăciunea mea, ci auzi-mă întru bunătatea Ta și întărește inima mea întru frica Ta. Și să fie harul Tău asupra mea, Doamne, Lumină mai presus decât toată lumina, Bucurie mai presus decât toată bucuria, Odihnă mai presus decât toată odihna, Viața cea adevărată și mântuirea, care rămâi în vecii vecilor. Amin

***

De ce trebuie să ne rugăm înainte de a merge la scaunul de spovedanie?

Există în cărţile de rugăciune ale creştinilor rânduită şi o rugăciune înainte de a merge la scaunul Sfintei Spovedanii, în care noi Îi cerem lui Dumnezeu pocăinţă sinceră şi dobândirea conştiinţei păcatelor pe care le-am săvârşit şi pe care trebuie să le vedem în toată gravitatea lor. Tocmai acesta este rostul rugăciunii dinainte de Spovedanie: să ne aşeze înaintea lui Dumnezeu în toată nimicnicia noastră şi apoi, conştientizând-o, putem începe procesul îndreptării noastre. (pr. lect. dr. Lucian Farcaşiu)

Sursa: Părintele Ioanichie Bălan, Rânduiala Sfintei Spovedanii și a Sfintei Împărtășanii; Starețul Gheorghe Zăvorâtul din Zadonsk, Îndrumar pentru spovedanie.

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *