Selectați pagina

Povara batranetii din Moldova: Femeile din Moldova s-ar putea pensiona la o varsta mai mare decat o fac in prezent

Povara batranetii din Moldova: Femeile din Moldova s-ar putea pensiona la o varsta mai mare decat o fac in prezent

batriniIn curand, femeile din Moldova s-ar putea pensiona la o varsta mai mare decat o fac in prezent – adica la 62 de ani si nu la 57. Este una dintre ideile subliniate astazi, la prezentarea unui raport privind situatia varstnicilor din tara noastra. Autorii au notat ca Moldova ocupa un loc codas la capitolul calitatea vietii batranilor. Astfel, persoanele trecute de 60 de ani nu au acces la un sistem medical adecvat, au o pensie foarte mica si sunt supusi violentei.

“Pensia e mica, daca nu as avea copii care sa ma ajute eu nu m-as descurca. Banii se duc pe medicamente caci nu mai sunt la fel de sanatoasa ca inainte. Iar medicii nici nu vor sa se uita la noi, ne spun ca deja la varsta noastra asa e. “

Aceasta femeie, care deja s-a pensionat, ne-a facut o descriere scurta, dar foarte clara a situatiei varstnicilor din tara noastra. Spune ca varsta de pensionare, 62 de ani, pentru o femeie nu i se pare o idee buna. Si nu este singura. Aproape toate femeile ne-au spus ca nu sunt de acord cu asta.

Femeile sunt marginalizate pentru ca ies la pensie la 57 de ani, ele trebuie inca sa fie inca active.”Asa cum prevede si un punct din raportul prezentat astazi, varstnicii ne-au confirmat ca sunt discriminati, mai ales atunci cand vor sa se angajeze.VOX:””Aceasta femeie spune ca a avut noroc, caci o ruda a propus-o la un loc de munca. Este pensionara si si-ar dori sa stea acasa, dar marimea pensiei o impune.VOX:””Stie ca situatia varstnicilor nu e roz, de aceea o ajuta mereu cantecul.

Varstnicii spun ca discriminare simt si atunci cand merg la medic. Astfel, 1 din 5 varstnici au avut cazuri in care nu au beneficiat de serviciile medicale cand au avut nevoie. Asta in timp ce fiecare al doilea varstnic isi apreciaza sanatatea ca fiind rea sau foarte rea.

Potrivit studiului, 54 la suta dintre varstinici spun ca cel mai mare ajutor il primesc de la un membru de familie, altfel nu ar avea cu ce trai.

Cristina GHEICEANU, REPORTER PRO TV: “Daca e sa analizam calitatea vietii varstnicilor, atunci potrivit raportului Moldova se claseaza pe locul 74 din 96 de tari. Iar cea mai mare problema este saracia.”

Raportul cu privire la abordarea imbatranirii in Republica Moldova a fost efectuat de Banca Mondiala, Centrul de Cercetari Demografice si Help Age International.

Sursa: protv.md

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *