Selectați pagina

Potrivit cercetătorilor români, peste 10 ani, România va rămâne fără stocuri de pește

Potrivit cercetătorilor români, peste 10 ani, România va rămâne fără stocuri de pește

România deține cel mai mare luciu de apă de pe tot cursul Dunării, însă pescarii se plâng că năvoadele sunt tot mai goale. Potrivit cercetătorilor români, peste 10 ani, vom rămâne fără stocuri de pește, scrie stirileprotv.ro

Cercetătorii susţin că braconierii au decimat fauna atât pe fluviu cât şi în Delta Dunării. Aproape nu există zonă unde ecologiştii să nu găsească plase monofilament-strict interzise- care omoară în special puietul.

O altă cauză a capturilor din ce în ce mai puţine şi a dispariţiei peştilor, sunt digurile construite în timpul comunismului pentru orezării.

Peste un milion de hectare au fost atunci îndiguite, iar acum sunt terenuri agricole lăsate de Izbelişte. Din păcate, aici peştii îşi depuneau natural icrele. Odată ridicat digul, peştii au fost forţaţi să se reproducă pe cursul principal al Dunării, iar cea mai mare parte a puietului moare în primele două zile.

Cercetătorii şi asociaţiile de pescari au cerut Ministerului Agriculturii un ajutor urgent: implementarea unui program naţional pentru refacerea faunei în Dunăre şi în Deltă.

Potrivit specialiştilor, nu mai este timp de discuţii. În fiecare hectar de luciu de apă pierdut mor trei tone de puiet. În tot acest timp, 80% din peştele mâncat de romani vine din Grecia, Ungaria sau chiar Statele Unite ale Americii.

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.