Selectați pagina

Porțile Mănăstirii Sf. Pantelimon de pe Muntele Athos au fost închise pentru “episcopul” schismatic și delegația sa

Porțile Mănăstirii Sf. Pantelimon de pe Muntele Athos au fost închise pentru “episcopul” schismatic și delegația sa

Porțile Mănăstirii Sf. Pantelimon de pe Muntele Athos au fost închise pentru episcopul schismatic și delegația sa, venită pe 9 februarie pe Sfântul Munte.

Arhimandritul Evloghie, starețul mănăstirii ruse, i-a explicat „episcopului” Pavel al diocezei de Odessa și Bălți a bisericii schismatice ucrainiene, precum și celor care-l însoțeau, că nu pot intra pe teritoriul mănăstirii întrucât ei nu sunt recunoscuți acolo ca ortodocși, relatează Uniunea Jurnaliștilor Ortodocși și Romfea.

Starețul Evloghie a închis porțile mănăstirii reprezentanților schismatici și nu le-a dat binecuvântarea de a intra în biserică și de a se închina la sfintele moaște, explicând că Mănăstirea Sf. Pantelimon nu-i recunoaște ca membrii ai clerului, nici acum și nici în viitor.

Alte mănăstiri, inclusiv Filoteu și Caracalu, au spus că și ele își vor închide porțile schismaticilor.

Schismaticii au ajuns pe Muntele Athos în data de 7 februarie și au slujit Vecernia iar a doua zi Sfânta Liturghie la Mănăstirea Pantocrator. Pantocrator este una dintre cele 5 din 20 de mănăstiri care au votat pentru trimiterea unei delegații la întronizarea din 3 februarie a „mitropolitului” Epifanie Dumenko, capul bisericii schismatice ucrainene.

Delegația a ma fost primită de cel puțin o altă mănăstire de pe Sfântul Munte. Înainte de a încerca să viziteze Mănăstirea Sf. Pantelimon, ei au fost primiți de Starețul Bartolomeu al Mănăstirii Esfigmenu cel Nou cu o zi înainte, relatează Romfea.

Delegația ucraineană a schimbat daruri cu frăția și s-a închinat la sfintele moaște adăpostite în mănăstire.  Au discutat cu starețul despre „importantul rol unificator” al Patriarhiei Constantinopolului, despre problemele de la Esfigmenu și despre nevoia de unitate a tuturor creștinilor ortodocși. Delegația l-a invitat, de asemenea, pe Arhimandritul Bartolomeu să viziteze Ucraina.

Preasfinția Sa Episcopul Ambrozie de Verey, rectorul Academiei Spirituale din Moscova, a comentat pe canalul său de telegrame:

„În fața ochilor noștri, una câte una, mănăstirile athonite se unesc cu schismaticii și comit trădarea de neconceput a credincioșilor ortodocși din Ucraina, care sunt dați afară, șantajați și expulzați din bisericile lor.”

„Patriarhul Bartolomeu a ordonat delegației schismatice să viziteze toate cele 20 de mănăstiri de pe Sfântul Munte”, a mai scris Episcopul Ambrozie.

„Henofont, Pantocrator și Esfigmenu cel Nou au intrat deja în comuniune cu schismaticii, dându-și mâinile cu persecutorii Bisericii Ucrainei… Cât de subtil își bate joc de oameni vrăjmașul omenirii”, a mai adăugat el.

Starețul Alexios de la Mănăstirea Xenofont a participat la întronizarea lui Epifanie Dumenko în data de 3 februarie, împreună cu un ieromonah de la Vatopedu și cu un ieromonah de la un schit al Mănăstirii Cutlumus.

Sursa: https://orthochristian.com/119238.html

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *