Selectați pagina

Populaţia şi companiile din SUA ar putea ajunge în situaţia de a plăti pentru a-şi ţine banii la bancă, în loc să primească dobândă

Populaţia şi companiile din SUA ar putea ajunge în situaţia de a plăti pentru a-şi ţine banii la bancă, în loc să primească dobândă

dollar-rollPopulaţia şi companiile din Statele Unite ar putea ajunge în situaţia de a plăti pentru a-şi ţine banii la bancă, dacă Rezerva Federală americană (Fed) reduce dobânda pe care o achită pentru fondurile atrase de la instituţiile de credit, au avertizat mai multe mari bănci americane.

Deponenţii din SUA trebuie să accepte în prezent dobânzi apropiate de zero, dar situaţia în care vor fi nevoiţi să plătească pentru a-şi ţine banii la bancă ar fi una neobişnuită, anunță Mediafax cu referire la Financial Times.

Avertismentul şefilor marilor bănci din SUA evidenţiază pericolele unei strategii de care Fed s-ar putea folosi pentru a atenua impactul unei eventuale reduceri a programului de achiziţii de obligaţiuni, în valoare de 85 de miliarde de dolari lunar. Programul Fed introduce lichidităţi semnificative în sistemul financiar şi a susţinut pieţele de capital la nivel global în ultimii ani.

Transcriptul şedinţei din octombrie a Fed, publicat săptămâna trecută, arată că banca centrală se îndreaptă către o reducere a achiziţiilor de obligaţiuni în lunile următoare, posibil chiar din decembrie. Fed vrea să găsească o altă modalitate de a sprijini economia. Cei mai mulţi dintre oficialii prezenţi la şedinţă au considerat scăderea dobânzilor la depozitele constituite de bănci la Fed drept o opţiune care merită analizată.

Directori de la 2 din cele mai mari cinci bănci din SUA au afirmat că o scădere a dobânzii de 0,25% pe care Fed o acordă pentru rezervele băncilor, în prezent de circa 2.400 de miliarde de dolari, le-ar aduce în situaţia de a transmite costurile către proprii deponenţi.

“În prezent, poţi cel puţin să fii pe zero din punct de vedere al veniturilor. O reducere a dobânzii plătite de Fed ar conduce la venituri negative, situaţie în care băncile ar fi descurajate să mai atragă depozite şi ar putea chiar să le taxeze”, a spus unul dintre directorii de bănci.

Alţi şefi de bănci au afirmat că o trecere a Fed la rate negative în privinţa dobânzilor ar afecta marjele de profit, dar ar putea creşte şi riscurile la nivelul sectorului bancar, întrucât directorii trezoreriilor ar fi nevoiţi să caute investiţii cu randamente mai ridicate, dar mai nesigure.

Aproximativ jumătate din rezervele de la Fed provin de la bănci din afara SUA, care nu trebuie să plătească pentru asigurarea depozitelor. Manevra preferată de acestea este să împrumute bani de la fondurile active pe piaţa monetară şi să le depună la Fed, câştigând milioane de dolari fără niciun risc, iar scăderea dobânzii oferite de banca centrală ar bloca acest procedeu.

Sursa: mediafax.ro

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Статьи на русском языке

Статьи на русском языке

Comentarii