Selectați pagina

Populația Republicii Moldova, tot mai bătrână

Populația Republicii Moldova, tot mai bătrână

populatie_mediumCoeficientul îmbătrânirii populației Republicii Moldova a crescut în 2012 comparativ cu anul precedent și a ajuns la o pondere de 15,3 la sută a persoanelor de peste 60 de ani în totalul populației, a declarat, marți, Ministrul Muncii, Valentina Buliga.

Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei lansează dezbateri publice privind reformarea sistemului de pensii. Autoritățile doresc să identifice noi scheme de calculare a pensiilor și posibilități de completare a bugetului asigurărilor sociale.

”Scopul reformării sistemului de asigurări sociale în Moldova nu este de a reduce povara financiară a statului şi de a proteja valabilitatea financiară a sistemului, ci de a îndeplini cea dintîi datorie socială în acest caz – asigurarea unui nivel decent al venitului pentru persoanele aflate la vîrsta pensionării. Au fost elaborate mai multe recomandări, printre care creşterea veniturilor pe care pensionarii le pot cîştiga în afara pensiilor sau reducerea taxelor asupra acestor venituri pentru a încuraja suplimentarea veniturilor”, a declarat astăzi ministrul muncii, Valentina Buliga.

Potrivit oficialului, în prezent, cea mai mare problemă în acest domeniu este problema demografică. Numărul pensionarilor este în creștere, iar cel al populației apte de muncă scade, de aceea este necesar de întreprins măsuri urgente în sistemul de pensii.

Potrivit datelor ministerului, 90% din pensionari au venituri mai mici decît minimul de existență. În prezent, pensia medie în Moldova constituie 987 de lei, în timp ce minimul de existență se cifrează la 1108 de lei.

Potrivit estimărilor oficiale, către anul 2050, o treime din populația Moldovei va avea o vîrstă mai mare de 60 de ani.

Sursa: noi.md

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.Статьи на русском языке

Статьи на русском языке