Sfântul Simeon Stâlpnicul (390-459) este praznuit pe 1/13 septembrie. S-a nascut din parinti tarani, in satul Sis, din Asia Mica. A parasit casa parinteasca la varsta de optsprezece ani si a imbratisat viata monahala la manastirea Eusebona. De aici s-a mutat la Telanissos, unde a trait ca anahoret. Sfantul Simeon Stalpnicul s-a facut incepatorul unei practici necunoscute pana la el, aceea de a se ruga zi si noapte de la inaltimea unui stalp. De aici a primit si numele de „Stalpnicul”.

Din viata sa aflam ca de doua ori a venit mama sa la el, ca sa-l vada. Mentionam ca stalpul pe care se nevoia avea saisprezece metri inaltime.

Dar de fiecare data, necoborand de pe stalp, Sfantul Simeon Stalpnicul i-a zis: „Nu ma tulbura, maica. De va voi Dumnezeu, ne vom vedea fata catre fata intru a Sa imparatie.” Sfantul Simeon Stalpnicul a luptat cumplit cu taberele dracesti, pe care le-a biruit de fiecare data cu rugaciunea catre Dumnezeu. El a lucrat multe si mari minuni, vindecand prin cuvant si rugaciune pe multi dintre cei ce zaceau in boli grele. La stalpul lui veneau oameni de pretutindeni, bogati si saraci, imparati si robi. Nimeni nu pleca de la Stalpul Sfantului Simeon neajutorat. Sfantul Simeon le vindeca bolile, le alina durerile sufletului, ii povatuia pe calea vietii, ii certa pe cei care nu credeau drept. El a convins-o pe imparateasa Eudoxia sa se lepede de erezia lui Eutihie, si sa creada ortodox. El s-a nevoit in timpul domniilor lui Teodosie cel Mic, Marchian si Leon cel Mare.

*

Din Sinaxar aflam ca la trei zile dupa moartea cuviosului, trupul sau a fost mutat in Antiohia: „Luand sfintele moaste cu psalmi si cu cantari, le-au dus in Antiohia si a iesit toata cetatea in intampinare. Si era acolo un om mut si surd de patruzeci de ani. Acesta, cum a vazut sfantul trup al Cuviosului, indata i s-a dezlegat legatura auzului si a limbii, si, cazand inaintea sfintelor moaste, a strigat: „Bine ai venit, robule al lui Dumnezeu, ca, iata, venirea ta m-a vindecat pe mine !” Primind antiohienii trupul sfantului mai de pret decat aurul si argintul l-au dus in biserica cea mare, facandu-se multe minuni si tamaduiri la mormantul lui. Dupa cativa ani au zidit o biserica in numele Cuviosului Simeon Stalpnicul si au mutat acolo sfintele lui moaste.”

O parte din Sfintele Moaste ale Sfantului Simeon Stalpnicul sunt pastrate in prezent  in Manastirea Schimbarea la Fata din Veria (Grecia). In acest asezamant monahal se gaseste mana dreapta a Sfantului Simeon Stalpnicul, aflata intr-o ferecatura de argint, avand forma unei maini.

Aceasta ferecatura dateaza din 1939. Inainte de aceasta moastele au fost pastrate intr-o cutie iar istoria acesteia s-a pierdut cu trecerea timpului. Exista numeroase marturii care confirma existenta si autenticitatea acestor sfinte moaste.

Multe minuni au fost consemnate din cele ce s-au petrecut in aceasta manastire, la mana dreapta a Sfantului Simeon Stalpnicul. In ziua praznuirii sfantului, staretul manastirii organizeaza o procesiune cu sfintele moaste in satele din apropiere binecuvantand credinciosii.