Selectați pagina

Pomenirea Sfântului Porfirie, Episcopul Gazei

Pomenirea Sfântului Porfirie, Episcopul Gazei

Pomenirea Sfîntului Porfirie, Episcopul Gazei – 26 februarie/ 11 martie

Acest mare şi slăvit arhipăstor s-a născut din părinţi bogaţi, în cetatea Tesalonicului.

De la naştere şi pînă la vîrsta de douăzeci şi cinci de ani Porfirie a locuit la Tesalonic.

După aceea, luîndu-şi îngăduinţă şi rămas bun de la părinţi, el a lepădat toată grija şi viaţa lumească şi s-a retras în pustia Egiptului. Călăuzit de un părinte încercat, tînărul Porfirie a fost tuns monah şi a rămas acolo timp de cinci ani. Apoi a mers în pelerinaj la Ţara Sfîntă împreună cu monahul Marcu, un frate credincios. In apropiere de Ierusalim, el a dus o viaţă de nevoinţe ascetice şi duhovniceşti într-o peşteră, timp de încă cinci ani. Dar după aceea picioarele lui Porfirie s-au îmbolnăvit, şi el nu mai putea să meargă. Dar cu toate acestea, tîrîndu-se pe genunchi, el continua să meargă la Sfintele Slujbe ale Bisericii, într-o noapte Mîntuitorul Hristos S-a înfăţişat lui în vedenie, vindecîndu-l desăvîrşit de boala lui de picioare şi făcîndu-l întreg sănătos.

Cînd a fost înălţat episcop al Gâzei, Porfirie a luat această cruce cu o inimă grea, căci în Gaza el a aflat doar două sute şi optzeci de creştini. Toţi ceilalţi locuitori erau nişte fanatici închinători la idoli. Doar prin marea sa credinţă şi răbdare a reuşit Sfîntul Porfirie să-i convertească pe locuitorii Gâzei la Credinţa în Hristos.

El a călătorit personal la Constantinopol

ca să-l vadă pe împăratul Arcadie şi pe Sfîntul Patriarh loan Gură de Aur, şi ca să le ceară sprijinul în această luptă inegală cu închinătorii la idoli. El a găsit la aceştia sprijinul pe care îl căuta. Templele păgîne au fost închise, idolii distruşi, şi Sfîntul Porfirie a purces la zidirea unei minunate biserici, împodobită cu treizeci de stîlpi de marmură, împărăteasa Eudoxia mai ales a ajutat la zidirea acestei biserici. Sfîntul Porfirie a trăit destui ani încît să vadă întreaga cetate a Gâzei întoarsă la credinţa în Hristos, dar aceasta a fost numai după mari lupte, suferinţe, şi lacrimi de durere înălţate către Dumnezeu.

Sfîntul Porfirie a adormit cu pace la anul 421 după Hristos. El a fost făcător de minuni atît în timpul vieţii cît şi după moarte. Sfintele sale moaşte se află şi astăzi în Gaza.

Proloagele de la Ohrida, Sf. Nicolae Velimirovici

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *