Selectați pagina

Pomenirea Sf. Ierarh Chiril, arhiepiscopul Alexandriei, cel plin de zel pentru credința creștină

Pomenirea Sf. Ierarh Chiril, arhiepiscopul Alexandriei, cel plin de zel pentru credința creștină

Sfântul Ierarh Chiril, arhiepiscopul Alexandriei s-a născut la Alexandria, în jurul anului 370, într-o familie de vază, fiind nepot al patriarhului Teofil, și a trăit pe vremea împăratului Teodosie II (408-450). A absolvit vestita școală catehetică din Alexandria, unul dintre cele mai vechi și mai renumite centre de teologie și exegeză biblică din primele secole ale creștinismului.

A petrecut o vreme ca monah în pustie, legând o strânsă prietenie cu Sfântul Isidor Pelusiotul. Întors din pustie a fost hirotonit diacon și apoi preot.

În anul 412, după moartea unchiului său, a fost ales patriarh al Alexandriei, din această poziție s-a confruntat cu noile erezii ce tulburau Biserica, una dintre ele fiind nestorianismul (de la numele lui Nestorie, patriarh al Constantinopolului, care susținea că Maica Domnului nu este Născătoare de Dumnezeu, precum arăta dogma ortodoxă ci Născătoare de Hristos).

A participat la al III-lea Sinod Ecumenic de la Efes, din anul 431, unde a prezidat adunarea celor aproape două sute de episcopi din toată lumea, care l-a condamnat pe Nestorie și a formulat dogma ortodoxă asupra celor două puncte care făceau obiectul ereziei nestoriene: unirea celor două firi — umană și divină — în persoana lui Hristos și despre Fecioara Maria ca Născătoare de Dumnezeu.

A fost un ierarh energic, plin de zel pentru credința creștină. A murit în anul 444, fiind trecut în rândul Sfinților Părinți ai Bisericii.

Abonați-vă la canalul nostru Telegram!

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.