Selectați pagina

Pomenirea Sf. Cuv. Atanasie Atonitul, întemeietorul Mănăstirii Marea Lavră din Muntele Athos

Pomenirea Sf. Cuv. Atanasie Atonitul, întemeietorul Mănăstirii Marea Lavră din Muntele Athos

Sfântul Cuvios Atanasie Atonitul este pomenit în calendarul creștin ortodox la 05 / 18 iulie. Acesta s-a născut în Trapezunt, în vremea împăratului Nichifor Focas (963-969), din părinți evlavioși. A rămas însă orfan de mic și a fost crescut de un ofițer. A primit o educație desăvârșită, studiind la școli faimoase din Constantinopol.

A intrat în rândul monahilor într-o mănăstire din Kyminas, pe care a părăsește după o vreme, în căutarea unui loc mai însingurat. Astfel, ajunge la Muntele Athos, unde s-a stabilit departe de alte așezări monahale.

Aici, cu ajutorul împăratului Nichifor Focas, a început să construiască o mănăstire: viitoarea Mare Lavră din Sfântul Munte, reunind schiturile existente într-o singură comunitate. Alte trei mănăstiri au mai fost întemeiate în Muntele Athos pe vremea Sfântului Atanasie: Iviron, Esfigmenu și Vatopedi.

Sfântul Atanasie a stabilit în mănăstire o rânduială de viață cenobitică (viață de obște), pe baza modelului oferit de vechile mănăstiri din Palestina. A răbdat nenumărate ispite de la oameni și de la demoni, luptând cu arma blândeții și cu cea a rugăciunii.

Sfântul Atanasie a trecut la Domnul în anul 1003, după ce un zid s-a surpat asupra lui. Se spune că a fost prins sub dărâmături de prăbușirea cupolei noii biserici. La scurtă vreme după adormirea sa, Atanasie a fost proslăvit ca sfânt.

Tot astăzi mai sunt pomeniți Cuviosul Lampadie, făcătorul de minuni; Cuviosul Mucenic Ciprian Athonitul; Aflarea moaștelor Cuviosului Serghie de Radonej.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ne găseşti şi pe:

Статьи на русском языке

Статьи на русском языке