Tatăl rus a trei copii nu va fi predat Suediei

După ce ce a fugit din Suedia de serviciile suedeze pentru protecția copilului împreună cu cele trei fiice, și a găsit refugiu în Polonia, rusul Denis Lisov nu va fi predat autorităților suedeze, în ciuda unui mandat european de arestare, a decis Tribunalul din Varșovia.

Instanța a decis că mandatul european de arestare emis de autoritățile suedeze încalcă libertățile și drepturile omului în cazul cetățeanului Denis Lisov …”, a declarat judecătorul Dariusz Łubowski, adăugând că „el a fost pus într-o situație în care un rezultat favorabil este imposibil, un adevărat impas. Copiii i-au au fost luați, și, în același timp ,el se confrunta cu condiții imposibile în baza cărora nu puteau fi recuperați, deoarece nu i s-a acordat dreptul de ședere permanentă. Autoritățile [suedeze] nu i-au garantat dreptul de a-și contacta copiii. Familia adoptivă selectată locuia la o distanță considerabilă de locul lui de reședință.

Judecătorul Łubowski a spus că autoritățile suedeze i-au luat pe cei trei copii ai lui Lisov sub motiv al „bolii mintale a mamei lor, care a fost apoi dusă într-un azil”. Judecătorul a mai spus că boala mintală a mamei a împiedicat executarea autorității părintești, și „a fost legată de limitările exprimării voinței de către cel de-al doilea părinte.”

Potrivit opiniei unui psiholog, copiii sunt strâns atașați de tatăl lor și doresc să trăiască cu el.

Nu s-au simțit în siguranță în familia în care au fost duși în plasament, lucru care ar fi putut să le adâncească stresul și să ducă la tulburări”, a spus judecătorul, adăugând că „tatăl nu a putut să urmărească acest lucru, iar acțiunile autorităților suedeze au încălcat binele copiilor. Acțiunile autorităților suedeze au ignorat în mod vădit sensibilitatea copiilor proveniți dintr-o familie ruso-europeană”.

Potrivit avocatului familiei, faptul că copiii au fost plasați într-o familie musulmană de origine libaneză, în ciuda faptului că au fost crescuți în credința creștină, a fost de asemenea un factor important în decizia dlui Lisov de a scăpa de Suedia luându-i cu el.

Denis Lisov și fiicele sale de 12, 6 și 4 ani au fost reținuți de gardianul polonez de frontieră de pe aeroportul din Varșovia în timp ce se îndreptau spre Rusia.

Surse:

https://www.tvp.info/43437688/sad-denis-lisow-nie-zostanie-przekazany-szwedzkim-organom-sprawiedliwosci

https://polandin.com/43439836/russian-father-of-three-will-not-be-handed-over-to-sweden

Traducere: Ortodox Info