Un recent raport al Spitalului de Copii Bolnavi din Toronto spune că acest spital nu numai că este pregătit să eutanasieze copii dar și că politica sa stabilește că un copil poate fi eutanasiat fără consimțământul sau încunoștințarea părinților.

Potrivit unui articol scris de Sharon Kirkey pentru Sun Media, Spitalul de Copii Bolnavi din Toronto și-a publicat politica privind eutanasierea și suicidul asistat sub forma unui raport publicat de curând în Journal of Medical Ethics. Potrivit lui Kirkey:

„Grupul de lucru «Copiii Bolnavi» spune că spitalul are medici care ar putea și sunt dispuși să efectueze «eficient și în siguranță» eutanasia pentru tinerii de până în 18 ani și chiar mai în vârstă, aflați în faze terminale și care îndeplinesc criteriile stabilite de legislația federală și că ar fi «în antiteză» cu filozofia de îngrijire a spitalului să transfere acești pacienți într-un spital de adulți necunoscut și nefamiliar pacientului. Sugestia că eutanasierea ar putea avea loc, la un moment dat, fără a implica și părinții a fost însă scânteia care a aprins controversele în dezbaterea privind moartea asistată.”

Pentru cine crede Spitalul de Copii Bolnavi că este sigură și eficientă eutanasierea?

Kirkey explică faptul că specialiștii în etică ai spitalului cred că nu este nicio diferență între a omorî pe cineva sau a-l lăsa să moară singur. Evident că sunt diferențe între a permite o moarte naturală, pe de-o parte, și a provoca decesul acelei persoane, pe de altă parte. Prin estomparea acestor diferențe clare, eticienii minimizează problemele de etică asociate uciderii pacienților de către medici. Kirkey mai declară:

Grupul de lucru spune că nu a fost convins că există o diferență semnificativă pentru pacient „între a fi asistat consensual la eutanasiere și a fi lăsat, tot consensual, să moară, în cazul în care sunt refuzate intervențiile care să mențină pacientul în viață”.

Kirkey mai explică faptul că majoritatea provinciilor canadiene permit minorilor peste o anumită vârstă de a decide pentru ei înșiși, inclusiv continuarea sau întreruperea procedurilor de menținere a vieții. Ea spune că în Ontario un minor poate să-și dea consimțământul pentru continuarea sau întreruperea unui tratament dacă înțeleg „consecințele predictibile rezonabil” ale deciziei lor. Spitalul de Copii Bolnavi declară, pe de altă parte, că încurajează minorii să-și implice familiile în deciziile medicale.

Tot Kirkey mai spune că Spitalul de Copii Bolnavi sugerează că decizia de a fi eutanasiați ar putea aparține copiilor, fără consimțământul părinților:

„Politica de bază argumentează că aceleași reguli ar trebui aplicate și în eutanasierea asistată, din moment ce nu există diferențe din punct de vedere al pacientului privind moartea asistată și alte proceduri care conduc la terminarea vieții, cum ar fi sedarea paleativă (în care oamenii dorm până mor) sau întreruperea tratamentelor și deconectarea de la sistemele de menținere a vieții.”

Kirkey spune că raportul Spitalului de Copii Bolnavi a apărut chiar înainte de cel al Consiliului Academic Canadian și care va face recomandări în decembrie privind extinderea eutanasierii și în cazul așa-numiților minori maturi. Același grup examinează și extinderea eutanasierii doar în cazul bolilor mintale, așa cum pentru pacienții incapabili  de a-și da consimțământul (atac cerebral, comă, moarte clinică, etc.) se pot aplica „directivele în avans”. [N.tr: Așa-numitele „directive în avans” se referă la un set de reguli și instrucțiuni pe care pacienții le pot lăsa privind eutanasierea lor atunci când ei nu vor mai fi capabili să-și exprime consimțământul]

Sursa: https://www.lifenews.com/2018/10/12/childrens-hospital-says-it-will-euthanize-kids-without-parental-consent/